... Realtid.se:s egen vinexpert tipsar i dag om friska vårviner.
Staffan Dahlgren
Mest läst i kategorin
Tjena Staffan, hur är läget?
– Bra tack, befinner mig på resa i Finland.
Vad gör du där?
– Just nu är jag och inspekterar deras Alkobutiker, motsvarigheten till Systembolaget i Finland.
Hittar du något spännande?
– Nja, när det gäller vinutbudet så skiljer det sig inte så mycket från Sverige, det är mer eller mindre samma märken. Däremot ser det lite annorlunda ut när det gäller hur de presenterar vinerna i butikerna.
På vilket sätt?
– Det har lite mer liberala regler i Finland och kan presentera produkterna på ett trevligare sätt mot kunderna.
Här hemma har det gått och blivit vår, vad kan du rekommendera för viner då?
– Då snackar vi naturligtvis vita viner. Något fräscht och fruktigt när det första solstrålarna når altanen. Då skulle det nog passa bra med en amerikanare som heter Clay Station. Den är gjord på druvan Viognier och kommer från södra Kalifornien. Kostar 99 kronor på systemet.
Vad är Viognier för en druva?
– Härstammar från Rhônedalen, men sprider sig just nu som en löpeld runt om i världen. Smakar är friskt med en touch av persika.
Något annat du kan rekommendera?
– Det är ju aldrig fel med en fransk Sauvignon-blanc i vårtider. Ta till exempel Sancerre årgång 2003 som kostar 133 kronor på systemet. Också det ett friskt vin med lime- och citrustoner.
Hur ska de här vinerna drickas?
– Båda fungerar bra att dricka som de är utan mat eftersom de saknar ekfatsmaken. Passar även till fisk och skaldjur eller lite enklare tapasrätter. En favorit är självklart att plocka upp lite rökta räkor i butiken och korka upp en butelj på altanen med frugan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.