... Realtid.se:s egen vinexpert berättar om "flying winemakers" från Australien som kommer till Europa för att piffa till våra gamla stela vintraditioner.
Staffan Dahlgren
Tjena Staffan! Hur är läget?
– Bara bra tack. Första dagen på kontoret på ett tag. Har varit ute och rest en del i vanlig ordning.
Har du upptäckt några nya spännande vinmarknader?
– Snarare nygamla. En trend som man kan se är att gamla traditionella marknader börjar modernisera sig och ta in influenser utifrån, och det tycker jag är spännande. Det var ju Europa som började exportera vinkunnandet till resten av världen på 1700- och 1800-talen, men nu ser vi en omvänd situation då en del europeiska regioner tar influenser från ”Nya världen”.
Vad syftar du på då?
– Till exempel Sydfrankrike och Sicilien. Där har det blivit populärt för Australiensiska vinmakare att komma och göra vin ena halvåret och sedan åka hem och göra vin i Australien andra halvåret. Flying winemakers kallas de för. Det blir en härlig kombination av det klassiska, lite stäva och eleganta vinerna med en touch av modern friskhet och fruktighet.
Har du några bra exempel?
– Självklart. Franska Abbotts Minervois reserve är ett lysande exempel på detta. Det är en syrah som görs av australiensaren Neil Sneid. Ett riktigt fläskigt och stöddigt vin med djup färg. Till det skulle jag rekommendera något lite sötare som honungsglaserade lammracks med rotfrukter. Nötkött går bra det med.
Har du fler exempel?
– Visst, Bengt Frithiofsons Primitivo kommer från vinhuset Calatrasi på Sicilien. Där huserar också en australiensisk vinmakare ena halvan av året. Primitivodruvan är en ursprungsdruva från södra Italien. Vinet är ganska fruktigt med mycket smak av plommon och körsbär och inte alls lika stöddigt som Abbotts.
Vad skulle du vilja äta till de?
– Då skulle jag nog välja något italienskt vardagsbetonat som en bra pizza eller pastarätt eller kyckling.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.