Realtid

Staffan Dahlgren

administrator
administrator
Uppdaterad: 26 nov. 2004Publicerad: 26 nov. 2004

...Realtid.se:s vinexpert har koll trenderna och festar på le Jaja de Jau och svampskum.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tjena Staffan, hur är läget?

– Kan inte klaga. Har just varit på en liten affärsresa i Norge och träffat det norska Vinmonopolet. De var intresserade att köpa öl av oss inför julen.

Det låter bra, men julöl tänkte jag att vi skulle diskutera om några veckor. Det är ju inte jul riktigt än.

– Ok.

Något som jag har funderat över är om det går trender i vin precis som med kläder, musik och allt annat.

– Visst tusan kan man se trender i vinkonsumtion. Det gäller både val av druvor och stil på vinet.

Så vad ska man dricka nu om man vill vara trendig?

– Vad gäller röda viner så ska det vara gjort på druvor som har sitt ursprung i Rhônedalen, till exempel syrah, grenache, och mourvèdre. Idag odlas dessa druvor inte bara i Rhônedalen utan finns spridda över hela världen. Vad gäller stil ska de vara lite stöddigare, packade med fruktaromer och gärna lite högre alkoholhalt.

ANNONS

Har du något exempel?

– Jag skulle vilja rekommendera ett franskt vin med det krångliga namnet le Jaja de Jau för de trendmedvetna. Ett prisvärt vin gjort på både syrah och grenache. 59 kronor kostar det på systemet.

Och vita viner?

– Trenden där går mot mindre ekfatslagring. Vinerna blir därför lite mindre smöriga och feta i smaken. Istället ökar fräschören. Tydliga exempel är australiensiska Lindemans Chardonnay och sydafrikanska KWV Chardonnay. Båda kostar 69 kronor på systemet.

Hur långa är trendcyklerna för vin?

– De är väl ganska långa. Eftersom vin tar ett tag att odla så kan det inte svänga allt för snabbt. Uppskattningsvis håller de i sig i tre till fyra år.

Hur ser det ut med trenderna på matfronten?

– Eftersom jag är ute och äter mycket så brukar jag ju märka trenderna, men just nu tycker jag att det stått lite still. Något jag märkt är att skummen är tillbaka som tillbehör, bland annat svampskum. En annan sak är att det blivit bättre bröd till maten. Något som jag tycker höjer hela måltidsupplevelsen.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]