...Realtid.se:s vinexpert undervisar om ekologiska vinodlingar på Sicilien.
Staffan Dahlgren
Mest läst i kategorin
Tjena Staffan! Hur är läget med dig idag?
– Jo, det är mycket bra tack. Står ute i Älvsjö och roddar inför en mässa som börjar på fredag. Den heter Det goda köket 2004. Det är nordens största mässa för mat och dryck. Skulle nog tro att det kommer en jäkla massa människor.
Är det bara branschfolk som dyker upp?
– Nej, inte alls. Klart att det är en hel del människor från Systembolaget och en del restaurangfolk, men mest är det faktiskt vanliga konsumenter, och det är ju kul.
Om ni ska servera vin kan ni förstås inte börja innan klockan 12.
– Jo då, vi börjar redan klockan 10.
Det trodde jag var förbjudet.
– Tydligen inte.
Blir det några spännande överraskningar?
– Klart det blir. Bengt Frithiofsson kommer och presenterar lite viner från sitt sortiment. Bland annat en fin Cataratto. Det är ett ekologiskt odlat vin från Sicilien.
Vad innebär det att det är ekologiskt?
– Att det är odlat helt utan några kemiska besprutningar.
Smakar det annorlunda än andra viner?
– Nej det gör det inte. Vi tror att de kommer att bli populärt med ekologiska viner nu. Det har varit lite svårt att komma igång försäljningen eftersom priserna varit relativt höga beroende på låga volymer. Men nu vågar allt fler satsa på att odla vinet i större volymer och då sjunker även priserna. Bengt Fritiofssons Cataratto kostar 69 spänn på systemet.
Ska man äta ekologisk mat då?
– Ha! Det behöver man naturligtvis inte göra, men jag kan tänka mig att många gör det. Det där med ekologiskt odlat är ju lite av en livsstil. Så vill man ha ekologiskt vin vill man kanske även ha ekologisk mat. Annars passar vinet bra till fisk och skaldjur.
Hur ser helgen ut annars?
– Ingen rast ingen ro. Mässan håller på hela helgen.
Läs förra veckans vinartikel.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.