...tar i dag steget bort från vinets värld och rekommenderar goda julöl till sillen.
Staffan Dahlgren
Mest läst i kategorin
Tjena Staffan, hur är läget?
– Bra tack, har just kommit hem från en resa till Helsingfors.
Nu igen?
– Visst, det är ju en trevlig stad.
Så här en vecka inför jul börjar det bli dags att köpa upp sig på lite julöl. Har du några bra tips?
– Klart jag har bra tips, det vet du! Jag tycker att julen är en bra tid att botanisera bland lite andra sorter än de vanliga. Till julen ska det naturligtvis vara lite mörkare och smakrikare öl, gärna en ale.
Vad är det för skillnad på en ale och en lager förutom färgen?
– I en ale, eller överjäst öl som det också heter, använder man andra maltsorter och har i mer humle, vilket ger en bitterhet. Sedan jäser man den i högre temperatur vilket ger den mer smak. Det är helt enkelt mer hantverk bakom den än med den traditionella lagern.
Var görs den bästa alen?
– Belgien och England är ju de klassiska aleländerna. Men på senare år har USA blommat ut som en riktigt bra aleproducent. Att tänka på när man köper en belgisk ale är att den innehåller en mindre god bottensats. Tänk därför på att placera flaskorna stående i kylskåpet och låta dem stå ett tag så att bottensatsen lägger sig. När du sedan ska servera den så häll upp allt i glaset, annars så rör du bara upp bottensatsen i flaskan.
Kan du ge några exempel på goda ale?
– Ett favoritbryggeri är Fullers i London. De har kommit ut med en som heter Old winter ale – en riktig höjdare. Ett annat bra exempel är belgiska Orval, en klassisk fullmatad ale med blommig karaktär. Ska avnjutas i mindre doser och passar utmärkt till äppelkaka.
Nu får du tipsa om bra sillar till alen också…
– Jag är ju väldigt svag för matjessillen. Skulle vilja säga att det är bland det bästa det svenska köket har att erbjuda. På senare tid har jag även utvecklat ett stark tycke för sherrysill.
Läs förra veckans tips.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.