Realtid

Staffan Dahlgren

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 jan. 2005Publicerad: 21 jan. 2005

...Realtid.se:s egen vinexpert är tillbaka från en långresa i främmande land. I dag rekommenderar han en gammal klassiker som bara blir bättre och bättre.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tjena Staffan! Hur var semestern?

– Kanonbra. Jag har varit i Colorado, närmare bestämt Breckenridge, och åkt skidor.

Vad är det som är så bra med Colorado.

– Det är ju snön. Som en inbiten skidfantast älskar man den torra och lätta snön som bildas på den höga höjden. Pisterna ligger på en höjd av 4.000 meter.

Blev det mycket vin i USA?

–Nej, faktiskt inte. Däremot hade de ett väldigt bra lokalt ölbryggeri som gjorde fina ale, stout och veteöl.

Vad ska vi tipsa Realtid.se:s vintörstande läsare om i dag tycker du? Har det kommit ut några nyheter på marknaden?

–Inga nylanseringar, då januari inte är någon stor lanseringmånad. Det som alla talar om i dag är ju storsäljaren Periquita som byter årgång till 2001. Jag har själv varit i Portugal och träffat Periquitas vinblandare Domingos Soares Franco. Han berättade att han äntligen nått fram till den perfekta blandningen. Det är ett ursprungstypiskt portugisiskt vin med en modern touch.

ANNONS

– Periquita är ett vin med gamla anor. Det har tillverkats sedan mitten av 1800-talet och har faktiskt Sverige som sin största marknad, en riktig storsäljare på Systemet. Det har under de senaste 25 åren hyllats av svenska vinskribenter som ett riktigt fynd. Det är ju nämligen väldigt prisvärt, endast 61 kronor. Eftersom de nu blivit strået vassare genom att få till den perfekta blandningen tycker jag att Realtid.se:s läsare ska prova det till helgen.

Vilka druvor innehåller den?

– 70 procent av vinet består av castelão, 20 procent trincadeira och de sista 10 procenten är arragonez.

Vad skulle du rekommendera för mat till?

– Periquitan är ett riktigt allroundvin som passar de flesta kötträtter. Fisk skulle jag nog inte välja så länge den inte är grillad. Om jag skulle bjuda på middag i kväll så skulle jag nog göra en riktigt mustig köttgryta med enbär och koriander, en sådan där gryta som står och puttrar så länge att köttet blir riktigt mört och faller sönder i bitar.

Det låter avancerat, då får jag skynda på med att skriva klart artikeln så att jag kan gå lite tidigare från jobbet.

– Det är nog bäst det.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]