Realtid

Staffan Dahlgren

administrator
administrator
Uppdaterad: 06 maj 2005Publicerad: 06 maj 2005

...Realtid.se:s egen vinexpert njuter i dag av helgledigheten och pratar om sommarens roséviner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Trading Direkt

Nasdaq lanserar nytt index för att spåra börsnoteringar

24 jan. 2025

Tjena Staffan! Hur är läget?

– Mycket bra tack. Jag är ju ledig i dag.

Har du tid att ge våra läsare ett kort vintips, trots din lediga dag.

– Det är klart att jag ställer upp för läsarna.

Nu när vi går mot varmare tider kanske du kan berätta lite om rosévin?

– Visst! Rosévinerna har kommit starkt nu, nästan lite väl starkt kanske, men det finns en hel del bra viner.

För ett par år sedan dracks det knappt rosévin alls i Sverige. Vad tror du har gjort att svenskarna börjat få smak på rosévin nu?

– Dels har många lagt sig till med mer kontinentala vanor. Vi dricker inte bara vin till middagen, utan tycker att det kan vara trevligt med ett glas både till lunchen och på eftermiddagen, och då passar ju rosévin utmärkt.

ANNONS

Hur blir rosévinet rosa?

– Istället för att ta bort skalet på en gång som man gör med vita viner så låter man det ligga i ett litet tag, ungefär 10 till 12 timmar. Ju längre det ligger i desto mer färg får vinet.

Har du några bra tips?

–Självklart! Chateaux de Fontenille från Bordeaux är ett prisvärt exempel. Vinet är gjort på cabernetdruvan och har en matigare torr fransk stil, passar utmärkt till lunchen. Priset är 75 kronor på systemet.

Vad tycker du är lämplig mat till roséviner?

– Jag skulle rekommendera en ljummen chèvresallad med pinjenötter och hallonvinäger.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS