Realtid

"Som tjej har du stora möjligheter!"

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 sep. 2006Publicerad: 12 sep. 2006

Realtid.se har träffat Sophie Hagströmer och Caroline King som jobbar på corporate finance-avdelningen på ABN Amro i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansbranschen kryllar av kostymklädda män, men inte lika många dräktklädda kvinnor. Varför är det så? Och hur är det att som kvinna arbeta med finans?

Realtid.se skrev i somras om hur få tjejer det är som läser finansinriktningen på landets ekonomutbildningar. Efter examen tunnas antalet finansintresserade ut ytterligare, bara fyra procent av tjejerna på Handelshögskolan i Stockholm lockas till arbetet på en investmentbank.

Enligt Linda Nicklasson, investment banker i London som intervjuades i Realtid.se i somras, lockas många av finansbranschens rykte. ”Man kan tjäna mycket pengar där och den ger hög status. Generellt är det kanske viktigare för killar”, sa hon då till Realtid.se.

Sophie Hagströmer och Caroline King, som studerat industriell ekonomi respektive ekonomi i Lund, har valt att arbeta i finansbranschen.

För Sophie var det ett självklart val och efter examen arbetade hon på en finansiell konsultbyrå ett år innan hon i februari började på investmentbanken Alfred Berg ABN Amro. I dag är namnet kort och gott ABN Amro, och Sophie (S) har fått sällskap på avdelningen av civilekonomen Caroline (C) som inledde karriären med ett år på Deloitte.

Varför valde ni finansbranschen och vad hade ni för bild av den när ni pluggade?

S: ”Sedan gymnasiet har jag främst fokuserat på finans och matematik både i mitt val av utbildning och av sommararbeten, så det var hela tiden självklart att välja finansbranschen. Jag tror att jag hade hyfsat bra koll på vad arbetet innebar, så det var inga stora överraskningar när jag började, även om det alltid är svårt att veta vad ett jobb innebär i förväg.

C: ”När jag läste ekonomi så valde jag redovisningsinriktningen för jag är intresserad av företagsekonomi och anser att den inriktningen är otroligt allmänbildande. Jag ville dock bredda min utbildning så jag läste även finansiering på kandidatnivå. För mig var det därför ingen självklarhet vad jag skulle välja när jag skulle ut i arbetslivet. Tillfälligheter gjorde att jag började med revision.”

ANNONS

Varför är det så få tjejer som väljer att arbeta inom finansbranschen?

C: ”Jag tror det kan handla om en intressefråga men även okunskap och förutfattade meningar om branschen.”

S: ”Allt går mot att bli mer jämlikt, men finansbranschen ligger några år efter.”

C: ”Jag tror det kommer att förändras. Det är ju allmänt känt att tjejer satsar mer på sin karriär och självförverkligande i dag.”

S: ”Jag också.”

Hur lång tid kommer det att ta då?

C: ”Det handlar säkert om en tioårsperiod.”

S: ”Svårt att säga, men det kommer att ta jättelång tid tills könsfördelningen är 50/50 på senior nivå.”

ANNONS

Så det är inte enbart inom finansbranschen som det kommer att ändras?

S: ”Nej, jag tror och hoppas att det generellt kommer att vara mer jämlikt, att gränserna suddas ut. Samtidigt vore det fel att säga annat än att det är ett underskott på kvinnor i branschen i dag.”

Få kvinnor i branschen och av de tolv personerna på er avdelning så är ni de enda kvinnorna. Hur är det?

C: ”Det är få kvinnor i branschen som helhet, men det är en kompetensbransch och det viktiga är snarare vad man presterar och levererar i slutändan och inte om du är tjej eller kille. Själv har jag inte märkt någon skillnad i bemötande.”

S: ”Som tjej har du stora möjligheter. Jag har aldrig stött på att det skulle vara negativt att vara tjej.

C: ”Det kan snarare vara en fördel att vara kvinna i dag. I alla fall i kölvattnet av den debatt som förs om kraven på jämlikhet på företagen.”

S: ”Sen är det klart att det är kul med en blandning.”

C: ”Ja, då kan man dra fördel av varandras olikheter.”

ANNONS

Hur är det när ni kommer ut till kunder då?

S: ”Jag har aldrig varit med om att någon tycker det ena eller det andra. De flesta har varit väldigt trevliga och jag tycker inte att någon har behandlat mig annorlunda för att jag är tjej. Men det handlar nog även om ens egen inställning.”

Vad är bäst med att jobba inom corporate finance?

S: ”Att du får medverka i spännande transaktioner och ta del av intressanta affärsidéer. Genom att jobba med mycket duktiga och erfarna medarbetare har du själv möjlighet att utvecklas mycket snabbt. En fördel med att inte arbeta på en alltför stor avdelning är att jag ser var mitt arbete tar vägen och att jag får följa med ut och träffa kunder.”

Nackdelar då?

S: ”Att det kan vara svårt att planera sin tid.”

C: ”Jag har för kort erfarenhet för att svara på det. Men om något så är det kanske arbetstimmarna. Samtidigt handlar det främst om ens egen inställning. Tycker man att jobbet är intressant så behöver inte arbetstimmarna innebära något problem.”

Det här med timmarna är ju en av fördomarna om finansbranschen. Hur mycket jobbar ni?

ANNONS

S: ”I perioder är det mycket, men det beror på vilket typ av projekt du är i och i vilket steg i processen. Ska du jobba i den här branschen så ska du vara medveten om att du kommer att jobba mer än 40 timmar i veckan, även om kulturen i Stockholm skiljer sig en del från den i London.”

Hur skulle branschen förändras om fler kvinnor valde att arbeta inom finans?

C: ”Svårt att säga. Men antagligen inte så mycket eftersom det är en kompetensbransch.”

Hur tror ni det är att vara småbarnsförälder i den här branschen?

S: ”Det är möjligt att företagskulturen skulle förändras med lite fler tjejer, men det är inget jag ser som en självklarhet. Att vara två föräldrar inom corporate finance tror jag ställer väldigt höga krav på planering och strukturering, samt att man får hjälp på annat håll.”

C: ”Generellt gäller det att vara organiserad för att få allt att gå runt. En fördel med corporate finance är att vi arbetar i projektform. Då kan du gå på föräldraledighet mellan olika projekt.

S: ”Men jag känner en kvinna som är lite av en förebild. Hon har tre väluppfostrade barn och jobbar med corporate finance och har lyckats få allt att gå runt.”

C: ”Det handlar om inställning. Vill man klara något så går det ju alltid.”

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS