Oljebolaget Aramco ligger bakom Saudiarabiens välstånd. Nu har dock jätten börjat skaka.
Snopet: Saudiska oljejätten delar "bara" ut 85 miljarder


Mest läst i kategorin
En utdelning på 85,4 miljarder dollar, eller omkring 900 miljarder kronor, låter kanske inte så illa. I det här fallet är det dock en besvikelse för ägarna.
Det gäller nämligen Aramco, den saudiska statens kassako som producerar olja och naturgas. Som världens fjärde största företag sett till intäkter är förväntningarna höga.
Missa inte: Saudiarabien minskar investeringar utomlands. Realtid
Årets utdelning kan sättas i kontrast med hur mycket som delades ut förra året – 124,2 miljarder dollar. Det gör Aramcos utdelningar till världens största.
Låga oljepriser
Den minskade utdelningen är ett resultat av att de övriga siffrorna i årsrapporten inte heller var så positiva.
Mest noterbart var att nettoresultatet sjönk med 12,4 procent, från drygt 121 till drygt 106 miljarder dollar.

Saudiarabiens nya oljepolitik stort hot mot Rysslands ekonomi
Saudiarabien håller på att lägga om sin oljepolitik. Den största förloraren på det kan bli Rysslands president Vladimir Putin.
Skälet till det är främst att oljepriserna har varit låga under året.
Den svaga ekonomiska återhämtningen på många håll i världen gjorde att efterfrågan aldrig gick upp som Aramco hade väntat sig, skriver Bloomberg.
Senaste nytt
Aramco har lagt grunden
För den saudiska staten är den minskade utdelningen ett problematiskt tecken. Aramco har sedan starten på 1930-talet lagt grunden för Saudiarabiens välstånd och är i högsta grad en avgörande del av statsfinanserna.
För några år sedan inledde dock landets kronprins, Mohammed bin Salman, ett projekt att försöka diversifiera Saudiarabiens inkomstkällor.
Läs även: Därför väljer Trump Saudiarabien. Dagens PS
Under parollen ”Vision 2030” försöker Saudiarabien bli mindre beroende av fossila bränslen och istället satsa på förnybara energikällor.
Där har landet bland annat försökt inspireras av Northvolt, även om det inte står klart vad bin Salman anser om utvecklingen i det svenska företaget under den senaste tiden.

Dousa: Saudiarabien en guldgruva för svenska bolag
I fråga om mänskliga rättigheter är Saudiarabiens meritlista inte mycket att hurra för. Desto lämpligare är landet för svenskt näringsliv, menar Benjamin Dousa.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.