<pufftextlänk>Innan 2010 ska alla bilar i EU skyddas av larmenheten "E-call". Det gör att analytiker och branschen tror att marknaden för telematik ska ta fart på allvar.</pufftextlänk> Redan nu syns effekten i Sverige och många förhoppningsfulla bolag vill vara med och sälja produkter.
Snart tar datorn över din bil

Mest läst i kategorin
Om några år är det meningen att alla bilar i Europa automatiskt ska larma närmaste SOS-central när det skett en bilolycka och krockkudden har löst ut. Personerna i bilen som skadats ska direkt kunna berätta vad som har hänt i en mikrofon i bilen. Dessutom ska räddningstjänsten kunna se var bilen finns. E-call-tjänsten är bara en av flera tjänster som just nu spås göra telematik till en stor tillväxt bransch. Och det är många företag i Sverige som ser sina möjligheter.
– Transportbranschen var först med att inse fördelen med den nya tekniken, eftersom flera transportföretag insåg att de kunde tjäna pengar. Nu ser vi också ett ökande intresse på personbilssidan. EU:s mål att alla bilar ska ha en E-call-tjänst vid 2010 gör att möjligheten öppnar sig även för flera tjänster, säger Magnus Johansson, marknadschef på Wireless Car.
Wireless Car är en operatör av telematik som förutom E-call-tjänster även arbetar med spårning av stulna bilar och en tjänst som heter B-call där bilen ringer upp det företag som har garantier för bilen när bilen går sönder.
Vehco som startades 2001 har riktat in sig på fordonsdatorer för lastbilar.
– Vi har växt starkt de senaste åren. 2004 omsatte vi 5 miljoner kronor och 2005 13 miljoner kronor. I år har vi fortsatt växa med bibehållen vinst, säger Johan Wennerby, bolagsjurist på Vehco.
Från att ha varit ett litet startupföretag har Vehco i dag 14 anställda. Företaget har utvecklat ett fordonsuppföljningssystem som hjälper lastbilsförare att köra mer ekonomiskt. Bland annat säger datorn till när förare kör för fort eller stått för länge på tomgång. Föraren tar även emot körordrar och sköter sin tidsrapportering med fordonsdatorn.
Wirless Car och Vehco är bara två exempel på företag som har satsat på telematik. Båda har sina kontor på västkusten och det är här som de flesta företag i branschen har samlats. En stor anledning till det är givetvis för att biltillverkarna Saab och Volvo finns här sedan lång tid tillbaka.
Många av företagen i branschen är medlemmar i föreningen Telematics Valley som startades 2001. Sedan dess har antalet medlemmar och partners ökar från 26 till i dag 60 stycken.
– I dag finns det runt 100 bolag som arbetar med det här i Sverige, säger Greg Geiselhart, vd på Telematics Valley.
Telematik är inget nytt fenomen. Redan på 1980-talet fanns företag som arbetade för att få it- och telekomtjänster in i bilen eller lastbilen. Sedan dess har branschen gått igenom en hype-period i samband med it-yran och nedgång i samband med it-kraschen. Bil- och lastbilstillverkare samt underleverantörer har länge försökt att marknadsföra olika tjänster men marknaden tog inte fart som man först hade hoppats på. Först nu vågar analytikerna åter igen tala om en tillväxt.
– Något som kan bli katalysatorn för att det här tar fart på allvar är EU-kommissions mål kring e-calltjänsten. Med tanke på att det säljs ungefär 15 till 20 miljoner bilar i Europa varje år kommer det ske en hel del investeringar kring tjänsten, säger Tobias Ryberg, analytiker på Berg Insight.
Även analysföretaget Gartner spår att tillväxten i branschen kommer att ta fart i och med EU-kommissionens mål kring larmenheten ”E-Call”.
Och det är många spelare som vill vara med när alla pilar pekar uppåt. Bland vinnarna finns även it-konsultbolag som HiQ. Verksamheter kring telematik är ett av företagets snabbast växande just nu.
– Det här är ett jättespännande område för Sverige. Det är många företag utomlands som ser möjligheterna här i Norden eftersom vi har både kunskaper kring fordonsindustri och telekom här, säger Jerker Lindsten, vd för HiQ i Göteborg.
På ett par år har HiQ:s verksamhet kring telematik vuxit från ett 20-tal personer till 100 ingenjörer. Stor del av den verksamheten sker i Göteborg. De arbetar med mjukvaruutveckling, programmering, test och utveckling av lösningar och tjänster.
De flesta tjänsterna som finns i dag syftar till att förbättra säkerheten, skona miljön och att göra det billigare för transportföretag att köra sina lastbilar. En bil kan hjälpa till att fickparkera, den kan varna för att bilen ligger för nära en annan bil eller varna när en förare är på väg att somna.
Men nu börjar det även komma en hel del underhållningstjänster som ger föraren eller passagerarna möjlighet till att se filmer, surfa på nätet och spela musik från mp3-spelare.
– Det är i stort sätt bara fantasin som kan sätta begränsningar för vad man kan göra, säger Jerker Lindsten.
Men även en tillväxtbransch har en del hinder att överbrygga. EU:s mål att alla bilar som säljs efter 2010 ska ha en ”E-call”-tjänst i är en revidering av det tidigare målet som var 2009. Problemet är nämligen att det är många parter som är inblandade. För att tjänsten ska fungera måste inte bara alla biltillverkare se till att larmenheten finns i bilen, alla operatörer och larmcentraler måste samarbeta för att tjänsten ska fungera överallt i Europa.
– Det har hänt jättemycket de senaste tio åren i branschen men vi biltillverkare är väldigt beroende av hur infrastrukturen ser ut. Ett exempel på det är tjänsten som gör det möjligt för bilen att få information kring vilken hastighet som gäller där bilen kör. Då måste det finnas sensorer i miljön där den passerar. Den tjänsten skulle kunna stärka säkerheten i trafiken eftersom bilen varnar föraren om han eller hon kör för fort. Det finns intresse från Vägverket men det att planerna blir verklighet, säger Christer Gustafsson, presschef på Volvo Personvagnar i Sverige.