Realtid

Snart kan du bli fet

administrator
administrator
Uppdaterad: 02 nov. 2006Publicerad: 02 nov. 2006

… och ändå hålla dig frisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare vid Harvard har kommit fram till att ett intag av ämnet resveratrol – som finns i höga halter i rött vin – reducerar risken med 31 procent för en för tidig död orsakad av fet mat.

Harvard-forskarna har undersökt två teorier om hur åldrande kan bromsas. Den första gäller biologers sätt att få djur att leva längre genom att ge dem mindre föda. Den andra är hälsoeffekten av små doser av rödvin.

Forskarna matade möss med höga doser av ämnet resveratrol samtidigt med en kaloririk diet. Trots att djuren blev feta drabbades de inte av de sjukdomar som annars förknippas med fetma. De var lika friska som möss som matats med en lågkaloridiet.

Slutsatsen är att piller baserade på ämnet resveratrol – som alltså finns i rödvin – skulle kunna stoppa de negativa effekterna av åldrandet hos feta människor.

Halten av resveratrol varierar enormt i olika vindruvor och viner. Druvan Pinot Noir som drivits upp innehåller bland de högsta halter man funnit, enligt Harvard-forskaren David Sinclair. Vädret och jorden är andra förhållanden som påverkar hur mycket resveratrol som finns i druvorna.

Kliniska försök har nu inletts i en ambition att kommersialisera upptäckten. Testen, som Sirtris Pharmaceuticals utför, kommer visa huruvida resveratrol kan hjälpa patienter med typ 2-diabetes, en sjukdom som förknippas med övervikt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS