<pufftextlänk>Tre och ett halvt år efter att Konkurrensverket lämnat in stämningsansökan till Stockholms tingsrätt ska målet om asfaltskartellen upp i domstol.</pufftextlänk> Målet är det hittills största kartellfallet i Sverige. NCC, Skanska och Peab är några av de nio företag som nu krävs på sammanlagt 1,2 miljarder kronor i konkurrensskadeavgifter.
Snart dags för största kartellmålet i Sverige

Mest läst i kategorin
Efter att länge haft misstankar om att något inte stod rätt till gjorde Konkurrensverket ett antal gryningsräder i oktober 2001. Men inte förrän 2003 lämnades en stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt. Efter gryningsräderna har det gjorts ett 70-tal förhör med personer i anknytning till företagen och den 27 september är det alltså dags för rättegång.
– Det här målet är den största kartellen som vi har kommit på. Det här handlar om ett antal företag som har samarbetat. Det är allvarligt eftersom det handlar om så mycket pengar och det är de stora företagen på marknaden som varit engagerade, säger Hanna Lekås, byråchef och en av de som företräder Konkurrensverket i målet.
Konkurrensverket misstänker att företagen har haft ett organiserat samarbete mellan åren 1993 till 2001. Långt tillbaka var kartellsamarbete i viss utsträckning tillåtet men företagen var tvungen att anmäla detta. 1993 trädde en ny lag i kraft som förbjöd kartellbildning.
De stora företagen i asfaltsbeläggningsbranschen har kommit överens om hur statliga, kommunala och privata upphandlingar ska fördelas mellan företagen. De har dessutom uppgett information om priser och volymer. Utöver de regelbundna mötena har även spontana möten gjorts. De hemliga överenskommelserna skedde sedan 1993 och det är främst Skanska, NCC, Peab Asfalt och Vägverket Produktion som nu anklagas. Vägverket Produktion har deltagit sedan 1995. Utöver det finns ytterligare en grupp som är misstänkt för att ha deltagit vid några enstaka tillfällen – Sandahls, Kvalitetsasfalt, Svenska Väg och Peab asfalt Syd.
Gratistjänster utbyttes mellan företagen och luftfakturor betalades som en del i fördelningen av uppdragen.
De som har drabbats av överpriserna är Vägverket, kommuner och därigenom skattebetalarna.
Tidigare nämndes böter på totalt 1,6 miljarder kronor men efter att ett bolag gått i konkurs och att andra avskrivits från anklagelserna så ligger summan nu på 1,2 miljarder.
– Vi tror att vi har mycket goda chanser att vinna det här målet. Anledningen till att vi har stämt bolagen är att vi har tillräckligt med bevisning, säger Hanna Lekås på Konkurrensverket.
Finns det några personer bakom som anklagas för brottet?
– Nej, det är företagen som har stämts.
Ni har kritiserat tingsrätten för att målet inte tagits upp tidigare, stämmer det?
– Långa handlingstider är ett generellt problem, men det här är ett exeptionellt mål. Det har vilat i avvaktande på en rättsfråga angående Vägverkets inblandning, som avgjorts i två instanser. Tyvärr så tar så här stora mål lång tid. Vägverket är fortfarande en part som är med i stämningen.
Hur lång tid kommer det här att ta?
– Huvudförhandlingarna startar den 27 september och avslutas någon gång i februari. Vi hoppas på att kunna få en dom innan sommaren.