Alexander Vik försökte förgäves nå sin bankman medan han förlorade 38 miljoner dollar i timmen. Banken menar att Vik hade eget ansvar för sina exponeringar.
"Snälla, ring mig"
Mest läst i kategorin
Nu pågår rättegången mellan Alexander Vik, tidigare Norges rikaste man, och Deutsche Bank i High Court Justice i London. Processen beskrivs som ett av Storbritanniens största civilrättsliga mål någonsin och kommer att pågå i tolv veckor. Det skriver Dagens Næringsliv.
Deutsche Bank stämde i januari 2009 den norsk-svenske miljardären Alexander Viks bolag Sebastian Holdings på 250 miljoner dollar, motsvarande runt 1,6 miljarder kronor, för valutaspekulationer med lånade medel och för att ha struntat i ett så kallat ”margin call”.
Alexander Vik svarade med att själv stämma banken på 8 miljarder dollar, motsvarande omkring 50 miljarder kronor, för att han kände sig förd bakom ljuset av sin egen trader och att Deutsche Bank brustit i sina interna kontroller.
I oktober 2008 hade Vik valutaexponeringar som orsakade förluster på 700 miljoner dollar, när Viks trader endast hade mandat att göra affärer för 35 miljoner dollar.
I förundersökningsmaterialet som Dagens Næringsliv har läst framgår bland annat att Vik inte anser sig ha tillräckliga kunskaper om komplicerade finansiella instrument för att kunna ta ansvar i liknande affärer.
– Jag är inget mer än en glad amatör, säger han, skriver DN.no.
Finansmannen Klaus Said hade uppdraget att förvalta Viks 35 miljoner dollar, och Deutsche Bank anlitades som ett slags ”backoffice”. Thomas Brügelmann, chef inom förmögenhetsförvaltningen på banken var Viks kontakt. Enligt Vik var bankens uppdrag att kontrollera risken i portföljen och att gränsen på 35 miljoner dollar i exponering hölls.
DN.no skriver att Deutsche Bank menar att Viks påståenden grundar sig på påstådda muntliga utsagor som det inte finns någon skriftlig dokumentation på, enligt Financial Times. Banken menar att Vik själv hade ansvar att kontrollera sina investeringar.
Alexander Vik ska haft daglig kontakt med Thomas Brügelmann men när krisen var som värst ska han ha varit omöjlig att nå både via e-mail och telefon. Orsaken ska ha varit att Brügelmann ska ha tappat sin mobiltelefon i sin hunds vattenskål, skriver DN.no.
I försöken till att få kontakt med Brügelmann blev Vik alltmer desperat.
”Thomas, jag har ringt dig, men du svarar inte. Jag är i fullständig chock över de risker som DB har accepterat från tredje part, när Klaus endast hade en kapitalbas på 35 miljoner. Detta har otroligt nog genererat ett underskott på 300 miljoner på två dagar…ring mig.” ”Snälla”, har Vik skrivit i et mail till Brügelmann.
På kvällen den 15 oktober var förlusterna redan uppe i flera hundra miljoner dollar och efter fruktlösa försök att få tag bankkontakt, skrev Vik in sig på psykakuten.
Mellan den 14 och 17 oktober 2008 förlorade han 38 miljoner dollar per timme.
Dagens Næringsliv har inte lyckats få någon kommentar från varken Deutsche Banks advokater eller Alexander Vik.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.