Släktingar till Jens Lapidus ville spränga regalskeppet Vasa. Motivet: pengar.
Snabba cash på regalskeppet Vasa
Mest läst i kategorin
Den osannolika historien rullas nu upp i praktverket Vasa I av Carl Olof Cederlund (Statens Maritima museer).
Inblandade är Olschanski Bärgnings- och Dykaktiebolag och Svenska Dagbladet-journalisten Nils Ahnlund.
Bolaget ägdes av Simon och Leonard Olschanski, vars släkting Jens Lapidus skrivit succéromanen Snabba cash.
Nils Ahnlund är pappa till akademiledamoten Knut Ahnlund och farfar till DN-journalisten Nathan Shachar.
Historien tar sin början i början på 1920-talet. Då fanns det en rad bolag som hade specialiserat sig på att hitta fartygsvrak, som man sökte tillstånd för att få spränga och sedan ta hand om innehållet. Dels kunde det röra sig om bronskanoner, dels om träet som användes till svarta ekmöbler som var på modet då.
Journalisten och historikern Nils Ahnlund publicerade en artikel den 29 augusti 1920 i Svenska Dagbladet där han pekade ut att Vasa låg på botten i Stockholms ström ”mellan Tegelviken och Beckholmen”, alltså precis där Anders Franzén hittade vraket nästan 40 år senare.
I samma veva ansökte bröderna Olschanski hos myndigheterna om att få ”bärga” Vasa. Olschanskis hade kommit från Polen via Oskarshamn och slagit sig ned i Djursholm.
Bröderna var ute efter Vasas 104 kanoner, som totalt innehöll 70 ton koppar.
Bröderna fick nobben av myndigheterna, inte för att man var rädd om Vasa, utan för att skeppet låg mitt i farleden och myndigheterna såg en massa trafiklogistiska problem.
Men så lätt gav inte Simon och Leonard Oslchanski upp. Under de följande åren ägnade de sig åt i stället åt att spränga och bärga innehållet i vraket efter krigsskeppet Riksäpplet, även det från början av 1600-talet, som låg utanför Dalarö.
Kommendör Edward Hamilton skriver i en bok från 1957 om vad som hade kunnat bli Vasas öde:
”Vasa skulle ha sprängts och brutits upp och stora partier timmer skulle ha bärgats och sålts som ´svartek´. I backspegeln får vi vara tacksamma för att Hamnmyndigheten avslog Olschanskis ansökan från 1920.”
Bröderna Olschanskis bolag försattes i konkurs 1992.
Enligt uppgift till Realtid.se har Jens Lapidus umgåtts med planer på att skriva en bok om sina släktingar, bröderna Olschanski. Men via sitt bokförlag hälsar succéförfattaren att han inte har några sådana planer.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.