Realtid

Smarta kort, smarta entreprenörer

administrator
administrator
Uppdaterad: 24 mars 2009Publicerad: 24 mars 2009

EU har bestämt att svenska skattebetalare ska hålla teknikutvecklingen i lilla Swecard vid liv. Ändå tar ledningen ut miljonlöner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt uppgifter till Realtid.se får vd Anders Olson och grundaren Johan Asplund betalt i nivå med ledningen för ett börsnoterat bolag – trots att företaget inte börjat fakturera.

Anmäl dig till nyhetsbrevet om teknik, media och telekom, TMT, från Realtid.se varje tisdag.

Själv hävdar Anders Olson att hans lön är marknadsmässig.

Frågan är förstås känslig. För Swecard, som hoppas få licensiera sina plastkort till bankerna, handlar det om överlevnad. Branschkollegan Fingerprint Cards AB har under många år hållit värderingen vid liv med förhoppningar om tekniska genombrott. Samma sak gäller Swecard.

Christer Bergman sitter i styrelsen för båda företagen. I Swecard är han ordförande.

– Ledningens ersättningsnivåer vill jag inte kommentera, men jag tycker att de är helt relevanta. Anders Olson har mitt förtroende. Jag tycker inte att du ska ta några poäng på det.

Ersättningsnivåerna sätter en gräns för företagets överlevnad?

– Helt rätt. Det är en balansgång vi gör.

ANNONS

Tomas Aronsson på Vinnova har hjälpt EU-kontoret att utvärdera Swecards projektansökan. Genom Vinnova står svenska skattebetalare för 80 procent av bidraget på 7,5 miljoner kronor över två år. Ändå är det EU som bestämmer.

– Vi har ingen rätt att överpröva beslutet, säger Tomas Aronsson.

Pengarna får bara gå till forskning och utveckling. Vinnova har inget inflytande över ledningens löner.

– Nej, det kan vi inte lägga oss i. Däremot är vi medvetna om att när vi går in och finansierar en verksamhet så kan det frigöra resurser, säger Tomas Aronsson.

Han håller med om att statsstöd kan vara problematiskt.

– Det har med snedvridning av konkurrens att göra. Det är en balansgång.

EU tar beslut på information från Vinnova. Där ingår inget om företagets historia.

– Man har tittat på hur man presenterar det isolerade projektet, säger Tomas Aronsson.

ANNONS

Swecards grundare Johan Asplund grundade Swedish Advanced Technology Systems, Swats, i början på 1990-talet. Idén var att utveckla ett smartkort med inbyggt teckenfönster.

Vid konkursen 2003 hade Swats gjort av med 70 miljoner kronor. Det har tidigare också Elektroniktidningen, som följt bolaget i många år, konstaterat. Johan Asplund köpte loss rättigheterna och fortsatte i Swecard, som hittills bränt ytterligare ”tiotals miljoner kronor” enligt vd Anders Olson.

För en investerare är det förstås viktigt att bedöma hur länge man ska fortsätta pumpa in pengar. Men Vinnova har nöjt sig med att Swecard inte har några betalningsanmärkningar.

– Vi är inte som en riskkapitalist som går in och stöttar företaget. Då gör man ju en helt annan analys, säger Tomas Aronsson.

Kan skattebetalarna sova gott?

– Vissa investerare satsar på säkra kort. Ibland är staten beredd att riskdela.

Kan ni jobba annorlunda?

– Vinnova har ju hundratals projekt. Vi kan inte följa varje projekt dagligen. Innan vi gör en utbetalning gör vi en bedömning om projektet verkar fungera.

ANNONS

Sammanlagt finns ett hundratal aktieägare i Swecard. Aktien är inte noterad. Om pilotprojekten under våren inte går bra så blir det svårt för den som vill sälja att hitta någon som vill köpa.

Finns det ägare som är kritiska mot hur företaget sköts?

– Det är inget jag vill kommentera. Jag tycker att både styrelsen och ledningen har gjort bra jobb, säger Christer Bergman som är ordförande.

Hur länge räcker pengarna?

– Styrelsen har kontroll över situationen.

De ägare som vill hoppa av nu får det tufft?

– Helt rätt. Vi tittar på alternativ, men just nu fokuserar vi på verksamheten. Däremot är det intressant att ha en exit-strategi för dem som varit med ganska många år och bara stoppat in pengar.

Målet är förstås Stockholmsbörsen – precis som för Fingerprint Cards.

ANNONS

– Fingerprint har varit på börsen i tio år. Som det ser ut just nu är jag glad över att vi inte behöver ha också den pressen på oss i Swecard. Det blir ett annorlunda fokus på den dagliga verksamheten, säger han.

– Där vi är i dag med Swecard tycker jag inte det är lämpligt att vara ett noterat bolag. Dock har vi ambitionen att gå dithän, men då måste vi sälja mer. När vi väl börjat ta fart krävs ju mer pengar för att växa.

Swecard ska rapportera var sjätte månad till Vinnova.

EU-kommissionen fördelar 100 miljoner euro under sex år i Eurostars som är en del av bidragsprogrammet Eureka.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS