Realtid

Skattebetalarna ska rädda Galileo

Martin Schori
Uppdaterad: 07 juni 2007Publicerad: 07 juni 2007

På fredag hoppas EU besluta om krisdrabbade satellitsystemet Galileos framtid. Den linjen som kommissionen driver, och Sveriges stöder, innebär att skattebetalarna står för notan för uppbyggnaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så fort satellitsystemet – som ska konkurrera med USA:s GPS – är färdigt ska det dock ske en upphandling om driften. Då kommer privata aktörer att ta över.

I början var det tänkt att ett konsortium av privata bolag även skulle stå för utvecklandet av Galileo. Men efter en utdragen process lutar det åt att det sker med offentliga medel. En linje som Sverige stöder och som kan godkännas på fredag.

– Vi hoppas naturligtvis på ett positivt beslut. Men vi har inga illusioner om att det beslutet undanröjer de problem vi har just nu – det har kostat mer pengar för det offentliga, säger Christer Berner, Sveriges representant i EU:s tillsynsmyndighet för Galileo.

Systemet kommer att kosta 3,4 miljarder euro, istället för de en miljard som man budgeterat, säger Berner till Realtid.se.

– Tyskland har föreslagit finansiering utanför EU men det finns nästan inget stöd för det bland andra länder. Sverige är starkt emot det. Det gäller att hitta pengar som inte är öronmärkta för andra saker. I bästa fall kan man klara av det utan att man tar pengar från någon som skulle använda det till något annat.

Istället vill man ta pengar som finns inom ramarna för rymdverksamhet, men som är oanvända.

– Det här är den snabbaste lösningen, säger Berner.

Anledningen till att det privata konsortiumet inte kom fram till en lösning var bland annat att det är osäkert hur stora intäkter det kommer generera – och när de kommer.

ANNONS

– Det finns ju inga garantier alls, företag brukar inte jobba med projekt där intäkterna ligger väldigt långt fram i tiden, säger Berner.

USA har länge haft världsmonopol på navigationsteknik, med sitt GPS. Men nyligen skickade kineserna upp egna satelliter för att bygga sitt eget system, Baidu.

Samtidigt som Galileo dragit ut på tiden har Ryssland hunnit mellan med sitt system, Glonass. 2009 ska det lanseras globalt och finansieringen ska lösas med oljepengar.

Galileo ska vara fullt utbyggt i slutet på 2012. Den närmsta framtiden är dock osäker.

– Det känns som att det finns en positiv anda men det är svårt att värdera läget. Blir det ett positivt beslut så är det gott och väl men vad som händer sen är svårt att säga, säger Berner.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS