Bankerna måste bli försiktigare i goda tider. För att ha större marginaler när vindarna vänder måste de minska utlåningen i en högkonjunktur. Det förslaget backas upp av ekonomiprofessorerna Lars Calmfors och Peter Englund.
"Skärpning banker"
Mest läst i kategorin
Bankerna förstärker konjunktursvängningarna genom att öka sin utlåning under en högkonjunktur och strama åt den under en lågkonjunktur då kreditförlusterna ökar. För att motverka detta kommer ett nytt förslag om att bankerna snarare borde agera på motsatt sätt.
Under goda tider borde en större del av varje hundralapp som bankerna lånar ut vara eget kapital, ha en högre kapitaltäckningsgrad. Det rapporterar Sveriges Radio.
Eftersom svängningarna skulle motverkas av det nya förslaget får det stöd av Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Han poängterar att bankerna varit alldeles för expansiva i sin utlåning under goda tider.
– Sedan tvingar marknaden dem att höja sin kapitaltäckning när det blir dåliga tider. Det är precis tvärt om mot hur det borde fungera, säger han till SR.
Calmfors påpekar dock att det först måste avgöras vilken instans som ska bestämma när kapitaltäckningskravet för bankerna ska höjas eller sänkas. Det kan vara Riksbanken eller Finansinspektionen.
Peter Englund, professor i bank- och försäkringsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, stödjer också förslaget.
– Det finns exempel från Spanien där man har något liknande, där kapitaltäckningskraven är kopplade till den makroekonomiska utvecklingen. Så det ska absolut inte vara några svårigheter.
Båda två ser gärna att Sveriges regering använder ordförandeskapet i EU till att driva på reformarbetet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.