Realtid

Skandiafakturan kan ge sex år

administrator
administrator
Uppdaterad: 23 aug. 2006Publicerad: 23 aug. 2006

<pufftextlänk>Åklagare Peter Nilsson hävdade, när rättegången mot Ola Ramstedt drog i gång i Stockholms tingsrätt i dag, att Ramstedt gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman då han undertecknade en faktura på lyxrenoveringar av lägenheter på 17,5 miljoner kronor. </pufftextlänk>

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hösten 2003 briserade Skandiabomben när advokat Otto Rydbecks granskningsrapport avslöjade Skandiadirektörernas bonushunger och lyxrenoveringar av lägenheter som Skandia fick betala.

Nio Skandiaägda lägenheter i attraktiva lägen i Stockholms innerstad renoverades vid millennieskiftet till flera Skandiachefer och deras barn. Förre finanschefen Ulf Spångs patricierlägenhet toppar lyxrenoveringsligan med hela 7,5 miljoner kronor. Kostnaderna för att flytta badrum och kök i den jättelika lägenheten skenade.

Tanken var att dessa så kallade överrenoveringar skulle räknas av mot lägenhetsinnehavarnas bonusar och lön i efterhand.

Men så skedde inte enligt åtalet. I stället undertecknade Ola Ramstedt en samlingsfaktura på kostnaderna för lyxrenoveringarna, som betalades av Skandia. Därmed gjorde han sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman och riskerar därför sex års fängelse.

Och han fick hjälp av förre chefen för Skandias fastighetsbolag Diligentia, Håkan Lennersand och en projektledare på Diligentia att sammanställa fakturan så att det såg ut som om den gällde en renovering av Skandias huvudkontor på Sveavägen i Stockholm, enligt kammaråklagare Peter Nilsson.

Han lade fram en diger bunt dokument och promemorior undertecknade av de tre åtalade.

Jag vill visa vad som hände mellan de inblandade och vad som lade grunden till den falska fakturan, säger kammaråklagare Peter Nilsson.

Det är viktigt att följa hela händelseförloppet för att kunna dra rätt slutsatser.

ANNONS

Men försvarsadvokaterna protesterade högljutt mot Peter Nilssons beskrivning av turerna kring fakturan och hävdade att åklagaren tog upp en mängd fakta om löner och ersättningar, som inte omfattas av åtalet. Och de fick delvis rätt av rättens ordförande.

Ola Ramstedts advokat Hans Strandberg hävdar att det aldrig funnits någon brottsplan.

Det har ju hela tiden varit meningen att Ola Ramstedt och de andra lägenhetsinnehavarna ska betala för de här överrenoveringarna, säger Hans Strandberg.

Ola Ramstedt är också åtalad för bestickning genom att ha sett till att Skandia betalat sammanlagt sex miljoner kronor till Håkan Lennersand. Det rör sig om en gratifikation på två miljoner kronor och höjd pension med sammanlagt fyra miljoner kronor.

Håkan Lennersand är åtalad för grovt mutbrott och den före detta projektledaren är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman eller medhjälp till grovt osant intygande.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS