Stockholms Stadshus möter kritik för sina förlustaffärer på över en halv miljard kronor. "Det är fullständigt felaktigt och saknar helt grund", säger direktör Joachim Quiding.
"Sex miljarder i vinst till kommunala fastighetsbolag"
Mest läst i kategorin
I dag kunde Stockholms invånare läsa i tidningen Metro att de förlorar en halv miljard kronor på grund av Stockholms Stadshus AB förlustaffärer.
Tidningen menar att ett fytiotal allmännyttiga bostadsfastigheter är på väg att säljas till kraftigt underpris. Förklaringen är att värderingarna av fastigheterna gjordes i november när räntan var 5 procent mot dagens 2 procent. Tidningen har talat med en rad experter som menar att ränteläget har en stor betydelse när en fastighet värderas inför ombildning.
Men Joachim Quiding direktör på Stockholms Stadshus AB menar att priset på fastigheterna inte skulle ha sett annorlunda ut i dag.
– Huvuddelen av fastigheterna är belägna i ytterförorter och där har inte priserna rört sig uppåt på något sätt. Det finns så mycket mer som påverkar ett fastighetsvärde som exempelvis att det är högre arbetslöshet. Bankernas kreditgivning är också mycket mer restriktiv i dag än tidigare och ställer högre krav, säger han till Realtid.se.
Stockholms Stadshus har tagit hjälp av tre av Sveriges största värderingsföretag Newsec, DTZ och Nai Svefa.
– När riksbanken chocksänkte räntan med 1,75 procent så frågade vi värderingskåren om ränteförändringen hade någon väsentlig påverkan på värderingarna som gjordes i oktober och november och de svarade nej.
Kommer ni göra en omvärdering i alla fall för att lugna invånarna?
– Nej, det behöver vi inte. Vi är säkra på de här bedömningarna som vi har gjort.
Sedan ombildningarna satte fart i Stockholm har Stockholms Stadshus gjort värderingar på cirka 330 fastigheter och sålt fastigheter för ungefär 4,5 miljard kronor.
– Vi har gett ungefär sex miljarder i vinst till de kommunala fastighetsbolagen. Jag är fullständigt övertygad om att även de här fastigheterna kommer ge kraftiga vinster till bostadsbolagen, säger Joachim Quiding.