Realtid

"SEB värre ute än Swedbank"

administrator
administrator
Uppdaterad: 02 okt. 2008Publicerad: 02 okt. 2008

UPPDATERAD Rykten om kris för Swedbank har varit i svang, men den egentliga svenska krisbanken är enligt en initierad källa SEB som måste göra jättenedskrivningar på sin stora obligationsportfölj. SEB tillbakavisar uppgifterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– SEB kan tvingas sänka värdet på obligationsportföljen med 15 miljarder kronor, för att portföljens bokförda värden bättre ska spegla marknadsvärden, säger källan till Realtid.se.

Det innebär att SEB skulle tvingas ta en engångsförlust på 15 miljarder kronor, men det troliga är att SEB kommer att sprida ut den och inte ta den på en gång.

Med ett eget kapital på 70-80 miljarder kronor, skulle en sådan nedskrivning hur som helst sänka SEB:s egna kapital till 55 miljarder.

Problemet är att utifrån finansinspektionens krav behöver SEB ha ett eget kapital på åtminstone 65 miljarder kronor, så att SEB skulle därmed behöva ta in mer pengar från ägarna.

SEB har enligt källan en väldigt hög ”gearing”, alltså att SEB har lånat mycket pengar i relation till bankens egna kapital.

Den kraschade amerikanska investmentbanken Lehman Brothers hade en gearing på 32 gånger sitt egna kapital, det vill säga hade tagit så stora lån att Lehmans tillgångar uppgick till 32 gånger det egna kapitalet.

Men SEB ligger inte långt därifrån, utan har en gearing på 30 enligt källan.

– Man måste förstå att SEB är en ”investmentbank”. Swedbank försöker bli det, men än så länge innebär SEB en mycket högre risk än Swedbank, säger källan.

ANNONS

Både SEB och Swedbank har lånat ut mycket pengar i Baltikum där det finns osäkerheter, men skillnaden mellan de båda bankerna är enligt källan att SEB därutöver lånat ut de stora beloppen till riskkapitalbolag. Det är de lånen som nu ligger i obligationsportföljen.

– Enligt folk i London och New York håller SEB:s obligationsportfölj på att ”brinna upp”. Obligationerna i portföljen handlas med så stora skillnader mellan köp- och säljkurser att portföljen inte går att värdera på vanligt sätt, säger källan.

Det är därför som nedskrivningen på 15 miljarder enligt honom måste göras.

Obligationsportföljen har enligt källan skapats inom SEB:s affärsområde ”merchant banking”. Det var det affärsområdet som SEB:s vd Annika Falkengren var chef för innan hon blev vd för hela SEB.

Därmed är det enligt källan även Falkengren som får ta smällen när obligationsportföljen nu börjar krackelera, och väntas få sparken av Wallenbergarna som är SEB:s huvudägare.

– Falkengren har bara varit med om en lång högkonjunktur. Hon vet inte hur man sköter en bank, säger källan.

Ändå har Falkengren under sin tid i SEB:s ledning lyckats kvittera ut mångmiljonbelopp i bonusar.

– Det handlar säkert om 200 miljoner kronor som hon har fått ut i bonusar från SEB genom åren, säger källan.

ANNONS

– Hon köpte ju Stefan Perssons villa i Djursholm när bostadspriserna stod på topp.

SEB har lånat ut stora pengar till riskkapitalbolag som har köpt företag för pengarna, men de köpta företagen börjar i vissa fall att gå knackigt.

Det kan exempelvis vara fönstertillverkare som inte säljer något längre eftersom det inte byggs lika mycket.

Riskkapitalbolagen har tagit stora lån för att göra företagsköp, och har kunnat betala på lånen med pengar från kassaflödena som de köpta företagen genererar.

Men sämre tider har enligt källan gjort att riskkapitalbolagen nu måste ägna sig åt att ”släcka bränder” hos de köpta företagen, och ”rädda det som räddas kan”.

Källan uppgav att SEB som utgångspunkt har ett eget kapital på 70-80 miljarder kronor. Den senaste officiella resultatrapporten från SEB är den som avser andra kvartalet, och enligt den rapporten uppgick SEB:s egna kapital till knappt 75 miljarder kronor.

SEB:s resultatrapport för tredje kvartalet offentliggörs 23 oktober.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS