Lars Nyberg säger i ett tal att man trots god konjunktur i Sverige bör avvakta med en räntehöjning. SEB uppfattar hans tal som mer hökaktigt än väntat.
SEB: Nybergs tal oväntat hökaktigt
Mest läst i kategorin
Nyberg väger den finansiella krisens effekter mot den fortfarande goda konjunkturen med ett på sina håll ansträngt resursutnyttjande och en inflation som är på väg upp en bra bit över inflationsmålet på två procent.
”Den svenska konjunkturutvecklingen talar alltså för att räntan bör höjas, den internationella oron för att det är bäst att avvakta. Om en och en halv vecka har vi penningpolitiskt möte. Vi är sex ledamöter i direktionen och alla funderar nu utifrån sina erfarenheter och analyser som bäst på hur den avvägningen bör ske”.
Nyberg bemöter i talet den kritik som riktats mot Riksbankens tystnad under den turbulens som har rått på finansmarknaderna.
”Jag har förståelse för den kritiken. Samtidigt är situationen den mest svårbedömda jag upplevt under min tid i Riksbanken”, säger han.
Enligt Nyberg har inte Sverige direkt drabbats av den amerikanska bolånekrisen eftersom de svenska bankerna inte har varit engagerade i subprime-relaterade produkter.
”Men deras finansieringskostnader har ökat, vilket drabbat kunderna i form av högre räntor. På det sättet har oron på de finansiella marknaderna redan lett till en penningpolitisk åtstramning”.
SEB uppfattar Nybergs tal som mer hökaktigt än väntat och bankens slutsats är att räntehöjning fortfarande inte är avförd från agendan.
Marknaderna har haft för bråttom med att ”prisa in” en räntesänkning, Riksbanken vill ännu inte bekräfta dessa förväntningar, skriver SEB i ett nyhetsbrev.
Nybergs tal speglar också Riksbankens oro över stigande inflationsförväntningar. Men banken är också oroad för att den finansiella turbulensen kan bli djupare och längre vad man tidigare trott.
SEB drar av detta slutsatsen att Riksbanken inte kommer att röra styrräntan vid sitt penningpolitiska möte den 13 februari.
SEB noterar också att Riksbanken bryter sin penningpolitiska tystnad en och en halv vecka före mötet, vilket kan tolkas som att Riksbanken anser att marknaderna sprungit händelserna i förväg.
Lars Nyberg anser inte att hans tal är något avsteg från Riksbankens policy att inte komma med några penningpolitiska signaler mellan de penningpolitiska mötena.
– Jag ville bara berätta om de svåra avvägningar vi inom direktionen nu står inför, sade han till journalister efter talet.
Nyberg framhåller att det han säger i sitt tal bara återspeglar hur han bedömer situationen. Han vill inte uttala sig om hur de andra ledamöterna i direktionen förhåller sig till räntan.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.