Den globala ekonomin balanserar mellan räntesänkningar och risken för recession. Sveriges ekonomi väntas få en skjuts även av finanspolitiken nästa år, men det finns flera fallgropar, enligt SEB:s senaste konjunkturrapport.
SEB: Här är fallgroparna i ekonomin att se upp med
Mest läst i kategorin
I USA förväntas en mjuklandning i ekonomin, och Euroområdet ser en återhämtning efter tidigare stagnation, enligt SEB:s rapport Nordic Outlook.
“Räntesänkningarna, tillsammans med lägre inflation och frånvaron av stora obalanser, gör att en recession i USA trots allt kan undvikas, till gagn för hela världsekonomin, enligt säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson som tillägger att det blir en oviss och intensiv höst med ett flera nyckelfrågor att hålla ögonen på:
Osäkerheten kring USA:s ekonomiska inbromsning, kommande presidentval och konflikter i Ukraina och Mellanöstern pekas ut som risker. Samtidigt hackar den tyska ekonomin, och EU riskerar att hamna i kläm mellan USA och Kina.
Får oss att konsumera mer
Räntesänkningar från Federal Reserve och ECB väntas stötta tillväxten. I Sverige förväntas en stark återhämtning där hushållens konsumtion ökar, med stöd av lägre räntor och expansiv finanspolitik. Nyligen rapporterades att det för ekonomin så viktiga bostadsbyggandet ökar.
Globalt väntas tillväxten ligga på omkring 3 procent per år där inflationen håller på att stabiliseras mot centralbankernas mål.
Riksbanken förväntas sänka räntan till 2 procent i slutet av nästa år, och regeringen planerar ofinansierade reformer för 75–80 miljarder kronor under 2025, vilket ytterligare ska stimulera ekonomin.
“Expansiv finanspolitik fortsätter under valåret 2026”
Sannolikt fortsätter finanspolitiken att vara expansiv även 2026 eftersom det är ett valår, noterar banken.
Ett större räntesänkningssteg på 50 punkter kan inte uteslutas om inflationen överraskar på nedsidan. Detta förväntas leda till att Sveriges BNP växer med 2,5 procent nästa år och nära 3 procent år 2026, en stark återhämtning efter flera års stagnation.
“Sett under hela perioden är global tillväxt ändå inte långt under snittet innan pandemin. Det är ett gott betyg till hushållens, politikernas och företagens förmåga att hantera en på många sätt turbulent värld”, sammanfattar SEB:s prognoschef Daniel Bergvall.
Läs mer:
Aktiechefen: Faktorerna som styr börsen i höst. Realtid
Höstbudgeten kan bli en kalldusch för tusentals aktieägare. Realtid
Svenskarna utsatta när lågkonjunkturen fördjupas. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.