Realtid

SEB: Årets BNP-fall väntas stanna på 3,8 procent

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 25 aug. 2020Publicerad: 25 aug. 2020

Återhämtningen för de utvecklade ekonomierna har gått snabbare än väntat och BNP-prognosen för industriländerna inom OECD revideras upp. Det skriver SEB i sin Nordic Outlook.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BNP-prognosen för industriländerna inom OECD revideras i SEB:s Nordic Outlook upp till minus 6,6 procent i år jämfört med ett förväntat fall på 7 procent i maj. Detta trots en större virusspridning än vad som låg i korten i maj.

De nordiska och baltiska länderna överraskade på uppsidan, medan pandemin har orsakat större skada än väntat på tillväxtmarknaderna. Prognosen för global ekonomi skrivs således ned 1 procent­enhet till ett fall på 4,3 procent på grund av just läget på tillväxtmarknaderna.

En begränsad uppgång i den offentliga skuldbördan tillsammans med låga löneökningar som håller tillbaka inflationen möjliggör för centralbankerna att stötta ekonomierna, och understödja finanspolitiken, under lång tid. På lång sikt skapar dock den expansiva politiken utmaningar såsom osunt risktagande, lågt omvandlingstryck, och ökade ekonomiska klyftor, skriver SEB.

Den svenska ekonomin har, precis som övriga Norden och Baltikum, klarat pandemin bättre än övriga Europa. Årets BNP-fall väntas stanna på 3,8 procent, vilket är mindre än hälften av den förväntade nedgången för euroområdet och Storbritannien. Prognosen i maj var ett fall på 6,5 procent.  BNP stiger därefter med drygt 4 respektive 3 procent 2021 och 2022.

Pressen på Riksbanken att utöka stimulanserna kvarstår, driven av en svag konjunktur och inflation under målet. Huvud­scenariot är att direktionen avvaktar den närmaste tiden, men om det behövs ytterligare stimulanser kommer Riksbanken främst att utöka tillgångsköpen, då en ribban för en räntesänkning tillbaka under noll ses som hög.

Kronan väntas stärkas gradvis, till 9,60 respektive 7,50 mot euro och dollarn i slutet av 2022,.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]