Realtid

Scaniachefen till motattack

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 okt. 2006Publicerad: 16 okt. 2006

Lastbilstillverkaren Scania försöker återta initiativet i striden om bolagets framtid. En rekordhög vinst för tredje kvartalet och tal om en utdelning till ägarna på totalt 7 miljarder kronor är svaret på tyska MAN:s höjda bud på bolaget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025

Trycket har ökat på Scanias koncernchef Leif Östling. I söndags ställde sig huvudägaren Volkswagen, VW, i princip bakom Münchenbaserade MAN:s höjda bud på Scania, under förutsättning att Wallenbergsfären går med på upplägget.

Östling brände en del av sin ammunition redan i förra veckan, när Scania lade fram de preliminära siffror för tredje kvartalet som målar upp en mycket ljus framtid.

I stort upprepades de starka siffrorna på måndagen. Men till dem lades ett löfte om att titta närmare på möjligheten att göra en utdelning på 35 kronor per aktie, totalt 7 miljarder kronor, före årsskiftet.

Enligt Scanias finanschef Jan Ytterberg har utdelningen räknats fram planenligt med början i somras.

– Det påverkas inte av MAN-budet, säger han till TT.

Ytterberg avvisar också spekulationen bland analytiker om att rekordresultatet för årets tredje kvartal blåsts upp av engångsposter.

– Det faller på sin egen orimlighet. Lyftet hänger ihop med volymerna vi fakturerar. Det tar 2-3 månader att öka produktionen. Det går inte att blåsa upp volymerna på kort sikt, säger Ytterberg.

TT: Försäljningstillväxten var 15 procent, medan vinstökningen låg på 31 procent?

ANNONS

– Det beror på att våra fasta kostnader inte ökar när vi ökar volymen. Det ger en väldigt bra hävstångseffekt på resultatet. Det är vad vi fått under kvartal tre, och under hela året, säger Ytterberg.

I sittförsvarstal för Scania pekar högste chefen Leif Östling på olikheterna mellan företagen. Enligt Östling är Scania 30 procent mer produktivt än MAN. Scania producerar sex fordon per anställd, jämfört med fyra per anställd för MAN.

– Det handlar helt enkelt om att de har för många anställda i Tyskland. MAN borde lägga ner 3-4 fabriker med sammanlagt 5 000 anställda. Det är en väldigt svår omstrukturering de står inför, sade Östling.

– Man kan tolka läget på väldigt många olika sätt, säger Leif Östling till TT när han ombeds förklara läget för Scania efter söndagens besked från Volkswagen, VW.

– Volkswagen försöker agera som fredsmäklare för att hitta förnuftiga lösningar på det här, tillägger han.

TT: Kommer Scania att sätta sig med MAN och diskutera en fusion?

– Vi ska diskutera det. Det kom upp på bordet i går kväll, Volkswagens ställningstagande. Vi ska prata igenom det under de närmaste dagarna och komma med ett svar på frågan om vilken riktning vi ska gå.

TT: Planerar ni något motbud på MAN?

ANNONS

– Nja, inte så som det ser ut just nu.

TT: Ni pekar på en rad risker med en fusion med MAN. Vilken är den allvarligaste?

– Den allvarligaste risken just nu är att det har startat på absolut sämsta sätt, trots min enträgna vädjan till Håkan Samuelsson (MAN:s koncernchef) att inte sätta igång den här karusellen. Det gör ju att positionerna låses, både på MAN:s och vår sida.

– Sedan finns det alltid en risk med kulturella skillnader. Det är väldigt olika system för bolagsstyrning i Tyskland och Sverige. Vi har ett väldigt rakt på och rationellt system. De har ett väldigt politiskt system.

– Sedan har kundbasen börjat röra sig på ett sätt som vi inte har någon kontroll på.

TT: Ni får 96 miljarder kronor med liggande bud. Vad är Scania värt?

– Som vi såg i styrelsen när budet höjdes till 475 kronor per aktie. Scania är värt mer. Även strukturen i Scania är värd mer. Det är det vi har försökt tala om.

TT

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS