En dag efter räntebeskedet höjer SBAB flera av sina bolåneräntor – med omedelbar verkan. Samtidigt avvaktar de flesta andra.
SBAB mot strömmen: höjer boräntor
Mest läst i kategorin
Under torsdagen höjde Riksbanken reporäntan för första gången på sju år. Under fredagen, bara en dag senare, kommer SBAB med sitt besked: Den statliga banken höjer med omedelbar verkan flera av sina bolåneräntor.
3-månadersräntan (rörlig ränta) och 1-årsräntan höjs med 0,25 procentenheter, medan 2-årsräntan höjs med 0,15 procentenheter.
SBAB:s modell för räntesättning avgör bostadens belåningsgrad och lånets storlek vilken bolåneränta som erbjuds. Om bostaden är energieffektiv blir bolåneräntan ännu lägre genom att för Energiklass A, B eller C erbjuds ränterabatt om 0,10 procent för A och B samt 0,05 procent för C. Bolånet blir då ett Grönt bolån.
Bolån bundna på längre tid förändras inte.
I en skriftlig kommentar efter gårdagens besked från Riksbanken säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije:
”Jag har tillhört en skara ekonomer som – tillsammans med en minoritet i Riksbankens direktion – tyckt att Riksbanken i onödan har jagat de allra sista tiondelarna i inflationen genom att försöka sänka kronkursen och på så sätt höja den importerade inflationen istället för att lägga större vikt vid den mycket goda realekonomiska utveckling vi har haft. Det går inte att finjustera inflationen på det sättet.
Den goda realekonomiska utvecklingen borde ha föranlett en betydligt tidigare höjning av reporäntan. Nu ser jag en påfallande risk för att Riksbanken istället börjar höja reporäntan i ett läge när konjunkturen viker, vilket är stabiliseringspolitiskt olyckligt.”
Bortsett från SBAB sitter de flesta andra bankerna stilla i sina båtar.
Michael Skytt, bolånechef på Nordea, säger till exempel till TT:
– Just nu gör vi ingenting. Visserligen följer den korta räntan, den för rörliga bolån, reporäntan i stor utsträckning, men den här höjningen träder inte i kraft förrän den 9 januari. Den var också väntad, så höjningen var redan inräknad.
På SEB har de beslutat sig för att sänka räntan på lån bundna på fem år, vad det gäller övriga räntor så avvaktar banken.
Swedbank vill inte uppge hur banken resonerar kring eventuella ändringar, och Handelsbanken säger att de ”får se vad som händer på marknaden.”
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.