Gällande eurokurs kring 9,70 kronor väntas falla till 9,50 kronor mot slutet av 2010, och därefter ännu mer tror SEB:s investeringsstrateg Lars Gunnar Aspman.
Sälj euro!
Mest läst i kategorin
Euro-profetian framkom då SEB:s private banking-avdelning presenterade sin ”investment outlook” för framtiden. Avdelningen förvaltar kapital åt rika privatpersoner med förmögenheter på minst 5 miljoner kronor var.
– Vi kan konstatera att över tiden så är det olika typer av drivkrafter som avgör vad det är som händer i valutamarknaden, sa SEB:s investeringsstrateg Lars Gunnar Aspman från avdelningen.
– Det som nu förefaller vara modet här, det är att ”carry trading” är en viktig faktor.
Carry trading innebär att investerare söker valutor med högre räntor än andra valutor.
Man lånar i lågräntevalutor och placerar i högräntevalutor.
Andra faktorer som påverkar valutakurserna nu är ”ekonomiska fundamenta” såsom den statsfinansiella situationen i respektive land.
Men ”riskaptit-faktorn” ser däremot ut att minska i betydelse.
– Kokar vi ner det här till hur vi konkret ser på olika valutor, så ser euron ut att få det fortsatt relativt tufft – även om situationen inte längre är lika akut när det gäller Grekland.
– Men däremot kan vi konstatera att även på längre sikt så finns det stora spänningar inom den här periferin i unionen där det krävs fortsatta åtstramningsåtgärder.
– Och det här kan tidvis tynga euron.
I andra skålen ligger dollarn, som i alla fall i ett kortare perspektiv kommer att få en hel del draghjälp av att amerikansk ekonomi tenderar att gå starkare här kortsiktigt – både än eurozonens ekonomi och Storbritanniens.
U-ländernas valutor har en lovande bild.
– Den högre tillväxten, de högre räntorna, goda börsförutsättningar; det här är något som rimligen lockar in kapital och därmed leder till stigande valutor.
Vad gäller den svenska kronan så har den god ”uppbackning” av att Sverige jämfört med övriga Europa har den bästa positionen vad gäller statsfinansiell ställning (statsskuld i förhållande till BNP) samt balans mot omvärlden.
– Det här ihop med att Riksbanken förmodligen här in på tredje kvartalet förmodligen börjar höja reporäntan försiktigt, är något som talar till kronans fördel.
Den senaste tiden har kronan förstärkts en hel del, men ytterligare en viss förstärkning fram till senare delen av det här året är att vänta.
I skrivande stund ligger euron kring 9,70 kronor, och SEB:s prognos för slutet av 2010 är en eurokurs kring 9,50 kronor.
– Och sedan om vi blickar ännu lite längre fram, så finns det argument för att kronan kanske kan stärkas ytterligare en bit.
Bakgrunden till prognoserna är väldigt mycket det som SEB har berört i sin senaste ”investment outlook”; de argument som tynger euron och de argument som talar till den svenska kronans fördel.
– Kronförstärkningen bedömer vi blir ungefär i takt med dollarns förstärkning, så relationen dollar/krona kanske inte kommer att förändras så väldigt mycket här under det närmaste halvåret eller året – förutom de här volatila kasten som alltid präglar valutamarknaden.
SEB:s investeringsstrateg Hans Peterson fyllde i:
– Valutaplaceringar kan ge bra avkastning i år.
– I och med att det är mycket spänningar inbyggt i valutakurser och i valutasystemet runt om i världen, så är valutaförvaltning ganska intressant att hålla på med nu.
SEB:s private banking-avdelning gör en del sådant i den kapitalförvaltning banken har åt sina kunder.
– Vi tror att det finns bra möjligheter där på olika sätt.
– Sverige är ganska intressant.
– Som svensk placerare är det ganska naturligt att ha ett visst fokus på hemmamarknaderna, fast generellt har Sverige rätt mycket finansiell kvalitet.
– Det gör att Sverige som varit en rätt volatil börs för världsplacerare, kan bli ganska intressant att titta på den närmaste tiden.
– Ett fokus på Sverige kan vara ganska bra.
– Om man ser det utifrån en svensk placerares perspektiv, så är det naturligt att ha en ganska hög aktieandel i Sverige därför att det är rätt bra förutsättningar, och Sverige klarar sig bra i sådana här faser.
– Sedan har vi rätt många exportföretag som mår rätt bra i den här typen av ekonomi med stark tillväxt i u-länder och så vidare.
– Så ett visst hemmafokus är viktigt.
– Sedan är det rätt viktigt hur man hanterar valutafrågan, för en stärkt krona påverkar avkastningen på globala placeringar rätt mycket.
– Men trots det kan man ha en del kapital global förvaltning i high-yield-fonder och sådana här saker som kan ge rätt hygglig avkastning.
– Private equity-sidan är ju en stor svensk hemmaplan till stor del.
– Det är kanske lite att ta i, men vi har i alla fall många starka och bra private equity-aktörer här.
– Så där skapas det ju svenska möjligheter som är ganska bra, och det kommer nog att klara både valutakursernas upp- och nedgång.
– Så egentligen är budskapet att en svensk placerare naturligtvis har en större ”tilt” åt den svenska aktieportföljen och svenska placeringar.
– Det är egentligen huvudbudskapet.
– Ska man sedan in i något av de andra tillgångsslagen, måste man ut utanför Sverige.
– Och då måste man hantera valutarisken på något sätt.
– Vi hjälper våra kunder med det genom att ”hedga” portföljerna på lite olika sätt helt enkelt.
På XG:s hemsida finns i skrivande stund inget pressmeddelande om Viktor Sunös utträder ur XG:s styrelse.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.