Den unge invandraren Nicholas Murigu har nått en delseger i sin karriär. I går blev han vinnaren i Diversity Challenge 2007, en tävling för studenter med mångkulturell bakgrund.
Sågade kvotering och vann
Mest läst i kategorin
– Den här tävlingen var spännande, en utmaning för mig, sa Nicholas Murigu.
Förutom en prischeck på 5.000 kronor i fickan, har han stor chans att bli erbjuden praktikplats hos något av de partnerföretag som backar upp tävlingen.
Studenter med mångkulturell erfarenhet deltar i tävlingen genom att skicka in idéer om hur mångfalden ska kunna förbättras inom näringslivet.
I konkurrens med 26 finalister vann Nicholas Murigu för bästa idé. Den gick kort ut på att arbetsgrupper skapas inom företaget vars idéer och tankar ska samlas i en kunskapsbank. Sammansättningen av arbetsgrupperna bör göras med fokus på individen, dess kompetens och erfarenhet, utan kvoteringar.
– Det viktigaste är vad personerna tillför företaget, inte var de kommer ifrån, säger han.
Nicholas Murigu studerar innovation och produktdesign vid högskolan i Kalmar.
– Jag föddes i Danmark. Min mamma är därifrån och pappa från Kenya.
För att delta i tävling ska studenterna tala minst två språk, ha mycket goda studieresultat och en utpräglad drivkraft att lyckas i näringslivet. Nicholas Murigu talar flytande danska, engelska och svenska.
Av Sveriges nio miljoner invånare är knappt 20 procent, eller 1,9 miljoner av utländsk härkomst. Runt 400.000 av dessa står utanför arbetsmarknaden eller har arbetsuppgifter långt under deras utbildningsnivå.
– Sverige är mångkulturellt och det är viktigt för företagen att förstå det om de ska ha en chans i framtiden, säger Akbar Seddigh, som var med och talade på tävlingsdagen.
Han är en tungviktare inom svensk medicinteknik. Är bland annat ordförande i det börsnoterade Elekta. Själv invandrade han till Sverige från Iran för 44 år sedan. Redan från första dagen började han umgås med svenskar för att snabbt komma in i samhället.
– Invandrare måste göra det yttersta för att stå på egna ben. Annars blir det svårt. De kan inte räkna med att samhället ställer upp för dem i alla lägen.
Sven Wettergrund
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.