Den före detta tf FI-chefen Erik Saers anmäls till Ekobrottsmyndigheten för trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och förskingring.
Saers polisanmäls i infekterad familjefejd
Mest läst i kategorin
En infekterad konflikt om ägandet i ett familjeföretag har lett till att Erik Saers bror Cornelis Saers har lämnat in en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten.
Han anklagar Erik Saers för trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, förskingring och skadegörelse i det gemensamägda bolaget Svensk Oljeåtervinning AB.
Upprinnelsen till anmälan är en tvist mellan bröderna i bolaget där Erik Saers stämt Cornelis Saers för brott mot aktieägaravtalet och även stämt det gemensamägda bolaget i två fall samt Cornelis hustru i en tredje tingsrätt. Erik Saers äger 33 procent av aktierna i bolaget och makarna Saers äger tillsammans 67 procent.
Erik Saers var tidigare avdelningschef och senare tillförordnad generaldirektör på Finansinspektionen men är numera vd för Nordic Trustee som samägs av Norsk Tillitsmann ASA och Stiftelsen Ackordscentralen. Han har parallellt med dessa uppdrag varit delägare i SOAB sedan 2002 och ansvarat för bolagets redovisning och räkenskaper sedan 2003.
Brodern Cornelis Saers skriver i sin anmälan till Ekobrottsmyndigheten att han ”fullt och fast litat” på sin bror och att han inte kunnat tro att hans bror skulle begå brott och ”sko sig för egen räkning” med tanke på hans yrkesverksamhet.
I stämningsansökan skriver Cornelis Saers att utredningen visat att brotten startade redan 2002.
Erik Saers anklagas bland annat för att ha gjort privata uttag och olovliga värdeöverföringar genom att han låtit ett bolag han själv kontrollerar – Brainstorm AB, fakturera för tjänster som inte beställts eller levererats till SOAB. Enligt anmälan ska Erik Saers även har tagit bort verifikationer som avser honom ur bokföringen. Det saknas även underlag för löneutbetalningar, kontoutdrag från banker, Skatteverket och Riksgälden samt skattedeklarationer, enligt stämningsansökan. Cornelis Saers uppger även att det saknas bokföring helt från november-december 2011.
Inför polisanmälan har Cornelis Saers anlitat Grant Thornton. Grant Thorntons utredning visar bland annat på köp av en snöslunga för cirka 40.000 kronor samt en el-installation i ett fritidshus i Enköpingstrakten för cirka 37.000 kronor. Ett antal mobiltelefonköp på kort tid radas även upp på transaktionslistan som revisionsbolaget presenterar samt en rad restaurangbesök runtomkring Stureplan.
Cornelis Saers uppger i anmälan att brotten varit uppsåtliga och har skett i mycket stor omfattning samt systematiskt under flera år. Han menar även att Erik Saers har utnyttjat samt missbrukat den förtroendeställning han har haft. Cornelis Saers skriver till EBM att brotten därför bör räknas som grova.
Cornelis Saers skriver även att deras gemensamma syster Ingrid Alander kan ställa upp som vittne.
– Det är en fruktansvärt märklig situation. Jag vill bara att sanningen ska komma fram och därför hoppas jag att Ekobrottsmyndigheten tar sig an detta, säger Ingrid Alander när Realtid.se når henne.
Ingrid Alander, som är jurist, fick uppdraget av sin bror Cornelis Saers att gå igenom bokföringen för bolaget och därefter lämna över detta till revisorerna på Grant Thornton.
Hon förklarar att det var ett jobbigt uppdrag eftersom hon inte vill ”sätta dit sin bror” men samtidigt vill hon hjälpa sin andra bror som, på grund av ett allvarligt sjukdomsfall i familjen, inte kan driva processen själv.
– När jag började ta fram det här materialet kunde jag inte föreställa mig att det skulle vara så här omfattande och gå så här långt. Det fanns inte på kartan. Det han har gjort har drabbat en annan av mina bröder. Jag vill att Erik ska svara så att sanningen kan komma fram, säger hon och uppger samtidigt att Erik Saers valt att inte svara på bolagets frågor om det material hon har tagit fram.
– Förhoppningsvis svarar han när Ekobrottsmyndigheten ställer frågorna, fortsätter hon.
Hon beskriver hur hon har forcerat mentala spärrar för att kunna kopiera fakturor där hon tror att brodern Erik Saers har gjort något oegentligt. Ett arbete som egentligen, med facit i hand, skulle ha skötts av en utomstående. Ingrid Alander har kommit fram till att det finns 618.000 kronor i utgifter som behöver förklaras.
En tvist har dock två sidor.
Erik Saers menar att brottsanmälan är ”full av direkta felaktigheter” och att det är allvarligt att hans bror skickar in en så pass dåligt grundad anmälan till EBM.
– Jag har kontaktat försvarare för att hantera den här saken korrekt. Vi tror inte att det där ska vara något bekymmer. Man försöker tränga ut mig från ett bolag och använder alla tillbuds stående medel, säger Erik Saers till Realtid.se.
Han får uppbackning av advokaten Jens Tillqvist från advokatfirman Cederqvist som företräder honom i de fyra tvistemål som ligger i tre tingsrätter i Stockholm. Han menar att brodern Cornelis Saers skickade in brottsanmälan så snart han ”löpte en stor risk att förlora dessa fyra mål”.
– Det är enligt min mening en helt ogrundad anmälan till Ekobrottsmyndigheten och ett desperat sista utspel. Det finns ingen som helst grund för detta. Det är påhitt allting.
Trots de grova anklagelserna som Cornelis riktar mot Erik Saers känner han sig trygg med sitt försvar.
– Jag har mustigt med bevis. Man ska komma i håg att det här är ett bolag där jag har varit firmatecknare i och verkat inom, säger Erik Saers till Realtid.se.
De menar bland annat att du har gjort privata uttag från bolaget.
– Det är direkt osakligt. Det där har jag ju mejlkorrespondens på. Du ska även notera att det inte är Grant Thornton som påstår detta utan det är Cornelis som påstår detta och det intygar Grant Thornton. Det är otroligt viktigt att läsa dokumentet korrekt.
Jens Tillqvist instämmer och uppger att han gått igenom Grant Thorntons utredning samt de flesta poster noggrant med Erik Saers.
– De har inte gjort en egen utredning utan har intervjuat Cornelis. Det där är bara trams. Grant Thornton har inte gjort en utredning i juridisk mening.
Erik Sares förklarar att skälet till att han drog tvisten inför domstol är att han var tvungen att försvara sig mot övriga ägares agerande.
– Det beror på att jag har blivit utsatt för olika saker där det blivit tydligt att man måste skydda sig genom att stämma. Så blir det i privata bolag i bland.
Kärnan i tvisten rör ägandet i Svensk Oljeåtervinning och Erik Saers anställning i bolaget.
– De vill stjäla bolaget. De vill ta över min ägarandel till så lågt pris som möjligt och använder alla tillbuds stående medel. Men där viker jag inte ned mig. Jag har väldigt bra på fötterna men allt måste ha sin gång, säger Erik Saers.
Erik Saers äger 33 procent av aktierna i bolaget medan Cornelis Saers äger 67 procent av aktierna. En värdering av bolaget uppgår till 36,8 miljoner kronor den 30 april 2013.
Anklagelserna om brott mot aktieägaravtalet studsar mellan bröderna i processen där de båda kräver att köpa ut den andra från bolaget med 50 procents rabatt.
– Jag är 33 procentiga ägare i bolaget och har alltid varit det. Jag har inte fått något till skänks. Jag har investerat miljonbelopp i bolaget. Jag har belägg för alla utlägg och har skött allt med Skatteverket och det är jag helt trygg med, säger Erik Saers.
I ett av tvistemålen hänvisar Erik Saers till aktieägaravtalet och bolagsordningen och menar att hans svägerska inte har rätt till de aktier som hans bror Cornelis Saers överlåtit till henne. Anledningen är att hon inte fullgjort sin hembudsskyldighet, enligt Erik.
Han pekar på att han är den enda lösningsberättigade och yrkar i rätten att få köpa hennes aktier i bolaget för drygt 7 miljoner kronor. Om hon inte går med på detta begär han att tingsrätten ger henne vite om att betala 5 miljoner kronor om hon inte senast sju dagar efter dom anmäler till bolagets styrelse att aktierna övergått till henne.
Cornelis Saers hävdar å sin sida att hans hustru har godkänt aktieägaravtalet och i ett brev till ordförande berättat om överlåtelsen. Hon är därmed aktieägare i bolaget.
Erik Saers klagar i ett annat tvistemål på att hans lön slutade att betalas ut från bolaget från juni 2013. Han menar att lönen var en funktion av ägarandel. Frågan väcktes redan under en stämma i slutet av april samma år. Cornelis Saers menar dock att det inte varit fråga om en del av aktieägande utan att lönen med förmåner som tjänstebil och mobiltelefon skulle betalas av bolaget så länge Erik Saers arbetade. Eftersom Erik Saers inte hade arbetat för bolaget under det senaste året, föreslog Cornelis Saers under stämman att utbetalningarna skulle stoppas. Ordföranden i styrelsen, advokaten Frank Reijbrandt röstade för Cornelis förslag.
I Södertörns tingsrätt ligger skriftväxlingen för närvarande på is då Erik Saers och SOAB för diskussioner kring målen om klander av bolagsstämma samt arbetstvist.
Stockholms tingsrätt har satt ut en halv förhandlingsdag i slutet av augusti i målet om aktieägartvist som pågår mellan Erik Saers och Cornelis Saers.
I Solna tingsrätt pågår fortfarande skriftväxling i målet mellan Erik Saers och Cornelis hustru om inlösen av aktier.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.