Nu ska GPS-satelliterna få ett nytt användningsområde: väderprognoserna ska bli bättre med hjälp av positioneringssystemet. Bakom den nya tekniken ligger göteborgsföretaget Saab Space – som fick draghjälp i utvecklingen av ett stoppat amerikanskt rymdprojekt. För Saab Space är ordervärdet 400 miljoner kronor.
Saab Space lovar leverera bättre väder

Mest läst i kategorin
Den sjunde oktober ska en helt ny väderspanare sändas upp i omloppsbana runt jorden. Det är en vädersatellit som ska gå i en polär bana – den ska avverka 14 varv över polerna varje dygn, i en bana förhållandevis nära jorden.
Med satelliten följer förhoppningar om bättre och snabbare väderprognoser. Så stora förväntningar att de europeiska deltagarländerna satsat 2,4 miljarder euro, drygt 20 miljarder kronor, på det så kallade Metop-projektet. Tre systersatelliter ska sändas upp de närmaste åren, och den sista väntas hålla åtminstone fram till år 2020.
Stora pengar har satsats på nya instrument. Temperatur, tryck, fuktighet, vindriktningar och andra väderdata ska mätas oftare och mer exakt än hittills.
– Vi kommer att få mycket mer information bland annat om haven väster om oss, där mätningarna i dag sker ganska glest, säger Erik Liljas, som är meteorolog på SMHI, och som varit följt Metop-projektet sedan starten.
– Redan nästa år hoppas vi kunna ha större säkerhet i prognoserna, säger han.
Och säkerhet i prognoserna har blivit ett allt större krav, eftersom SMHI och andra europeiska väderinstitut drömmer om att bli mer kommersiella. Luft- och sjöfartsföretag, bönder, fastighetsbolag, kraftbolag och vägröjare väntas vara intresserade av att betala allt mer för väderinformation – till exempel för att kunna skörda på rätt dag eller välja rätt bästa för att spara bränsle.
Men om affärsmöjligheterna är tillräcklig stora för att motivera miljardsatsningen är svårt att säga. Totalt har också Metop-projektet kostat mer än de officiella siffrorna från de europeiska rymd- och väderorganisationerna berättar. USA bidrar med ett par färdiga instrument, som inte är inräknade i kostnaden. Och det har också kommit direkta utvecklingsbidrag, som gått utanför budgeten, från USA. Det svenska företaget Saab Space – tidigare Saab Ericsson Space – kunde dra nytta av dem:
– Vi lyckades få amerikanska skattepengar för att delfinansiera det här projektet, berättar Lars Nordfeldt, som är informationsdirektör på Saab Space.
I början av 2000-talet var Saab Space på väg att få en order på ett helt nytt mätsystem till en amerikansk vädersatellit. Systemet utnyttjar GPS-signalerna för att tolka vädret.
– Vi tog in en amerikansk general som konsult för att hjälpa oss med offerten, och vann upphandlingen i konkurrens med amerikanska leverantörer.
Saab Space levererade en första prototyp – men sedan stoppades projektet. Det fanns inte tillräckligt med pengar för att finansiera fortsättningen. Men det blev en europeisk order.
– Det här är i princip samma instrument som vi tog fram åt amerikanarna, så vi har haft stor nytta av det projektet, säger Lars Nordfeldt.
I och med Metop kommer tekniken att ta steget från forskningsstadiet till dagliga meteorologiska mätningar. Instrumentet utnyttjar GPS-systemet – men på ett helt nytt sätt. Metop kommer att fånga upp radiosignalerna från GPS-satelliterna, och sedan genom olika jämförelser räkna ut hur störda signalerna blivit på vägen genom atmosfären.
Eftersom störningen beror på fukt och temperatur går det att få fram väderdata – inte exakt hur varmt det är på en viss punkt på jorden, men en väderprofil över sträckan mellan de båda satelliterna.
Det hela kräver dock koll på var satelliterna befinner sig på centimetern när, och bara det kräver stor mätprecision. På en enda sekund har Metopsatelliten nämligen farit iväg sju kilometer. För Saab Space är det totala ordervärdet 400 miljoner kronor.
Om allt går väl lyfter Metop från Baikonur i Kazakstan den sjunde oktober. Men som alltid i rymdsammanhang är det osäkert. Uppskjutningen har redan försenats en gång, satelliten skulle ursprungligen ha skjutits upp i juli i år.
Sus Andersson
frilansjournalist