Realtid

Saab dras in i brittisk mutaffär

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 feb. 2007Publicerad: 20 feb. 2007

UPPDATERAD Saab har blivit indraget i en granskning av eventuella mutaffärer i brittiska BAE Systems.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Överåklagare Christer van der Kwast granskar nu uppgifter kring försäljningen av Gripen till Tjeckien.

Brittiska BAE Systems, världens fjärde största försvarskoncern med en årlig försäljning på motsvarande 150 miljarder kronor, är föremål för en lång rad utredningar om mutbrott i hemlandet.

Den brittiska ekobrottspolisen intresserar sig bland annat för bolagets affärer med Sydafrika, Rumänien, Saudiarabien, Chile, Qatar och Tanzania.

Nu har tjeckisk polis, på begäran från britterna, dragit i gång en utredning om mutanklagelser mot BAE Systems. Den misstänkta affären gäller Saab och BAE:s försök att sälja 24 Gripenplan till landet.

Enligt den tjeckiska dagstidningen Mlada Fronta Dnes misstänks BAE för att, via ett dotterbolag på Jungfruöarna, ha betalat höga provisioner till tjänstemän för att förmå dem att köpa 24 svensktillverkade Gripenplan 2001.

Då delade Saab och BAE upp marknadsföringen av flygplanet mellan sig. BAE skötte kontakterna med Tjeckien. Samarbetet formaliserades i joint venture-bolaget Gripen International 2002, som Saab sedan 2005 äger helt och hållet.

Försäljningen 2001 gick dock i stöpet. I stället ingicks ett leasingavtal mellan den svenska och den tjeckiska staten om 14 Gripenplan 2004.

Den tjeckiska utredningen intresserar den svenska riksenheten mot korruption.

ANNONS

– Huvudfrågan här rör BAE Systems, men eftersom Saab är kopplat till BAE är problemet huruvida Saab deltog, om mutor betalades ut, säger överåklagare Christer van der Kwast till den brittiska affärstidningen Financial Times.

Till TT vill van der Kwast inte säga något förrän han sett tisdagskvällens Uppdrag granskning i SVT, uppger hans medarbetare. Tv-programmet har i förhandsinformationen aviserat en granskning av de tjeckiska affärerna.

– Vi utgår från att det kommer att innehålla en del kritik mot oss och vårt sätt att göra affärer. Det vore konstigt annars, säger Saabs informationsdirektör Helena Stålnert till TT.

– Bolaget har informellt varit i kontakt med van der Kwast, bekräftar hon och utlovar fullständigt samarbete med överåklagaren. Men några fel har inte begåtts av Saab, enligt Stålnert.

– Vi följer alla lagar och internationella regler som finns för den här typen av affärer, säger hon.

Anklagelser om korruption är inte ovanliga när det görs affärer med stora och dyra vapensystem som Gripen. Konkurrensen är hård och det ligger i branschens natur att stora politiska intressen är inblandade. USA anklagade exempelvis Saab för mutförsök i samband med Tjeckienaffären, då amerikanerna ville sälja sina F 16 till landet. Helt grundlösa anklagelser, enligt Stålnert.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]