Den ryska oligarken och Chelsea-ägaren Roman Abramovitj anklagas för att ha bedragit och utpressat sin tidigare affärskollega Boris Berezovsky.
Ryska oligarker i oljebråk
Mest läst i kategorin
Målet togs upp i Storbritanniens högsta domstol idag.
Bakgrunden till storbråket är att Boris Berezovsky sålde 21,5 procent av sin andel i det ryska oljebolaget Signeft. Roman Abramovitj sålde senare, via sitt Millhouse Capital, en majoritetspost i Sibneft till ryska jätten Gazprom för mer än 13 miljarder dollar 2005.
Enligt Boris Berezovskys advokater blev han pressad att sälja sina andelar till en bråkdel av vad de var värda.
Boris Berezovsky flyttade till Storbritannien 2001 efter att ha kritiserat den dåvarande ryska presidenten Vladimir Putin. Boris Berezovsky hävdar att hans beslut att sälja påverkades av rädslan för att Roman Abramovitj skulle se till att aktierna beslagtogs med hjälp av Vladimir Putin.
Boris Berezovsky hävdar att Roman Abramovitj gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman samt kontraktsbrott och kräver mer än 5 miljarder dollar i skadestånd av Roman Abramovitj.
Men Roman Abramovitj menar att Boris Berezovsky inte ens haft några ägarintressen i Sibneft och han tillbakavisar anklagelserna från sin forne affärskollega.
Rättegången förväntas pågå i minst två månader. Under den första rättegångsdagen satt de båda oligarkerna placerade i varsin ände av rättssalen, enligt Reuters.
Boris Berezovskys advokat, Laurence Rabinowitz, meddelade rätten att båda männen hade arbetar hårt för att förvärva det tidigare statsägda bolaget Sibneft.
Han hävdade också att Roman Abramovitj beslutade sig för att bedra sin forna vapendragare och utnyttja kollegans svårigheter efter han hamnat i onåd hos de politiska ledarna i Ryssland.
– Vi anser att Mr Ambravoitj vid denna tidpunkt visade att han är en man som tycker det är viktigare med makt och pengar än vänskap och lojalitet. Och han gick till slut så långt att han vågade påstå att han och Mr Berezovsky aldrig ens var vänner, säger Laurence Rabinowitz, enligt Reuters.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.