De ryska vindarna blåser i Berzelii park när Bukowskis slår upp dörrarna till årets upplaga av den Internationella Höstauktionen.
Rysk belägring av Bukowskis
Mest läst i kategorin
Auktionen har ett sammanlagt utropspris på 71 miljoner kronor, vilket är det näst högsta någonsin för Bukowskis. Endast år 2002 nådde auktionshuset en något större summa. Bland de 1.600 objekten finns det i år ovanligt mycket ryskt och kinesiskt.
Högt utrop bland de ryska verken har målningen Vid stadsportarna av Bogdan Pavlovich Villevalde, 800.000 till 1 miljon kronor.
Andra stora ryssar är Andrei Nicilaevich Schilder med Åskan går och Stephan Feodorovich Kolesnikov med Vilande kosacker på resa.
Vad förklarar de stora inslaget av ryska objekt?
– Det är ett gryende intresse från ryssarna själva att köpa tillbaka konst och antikviteter. Tidigare fanns intresset mest hos exilryssar runt om i Europa. Men nu ser vi ett nytt industriellt borgerskap i Ryssland med stor köpkraft säger Garl-Gustaf Petersén, vd för Bukowskis.
Så allt ryskt försvinner tillbaka till Ryssland.
– Nej då, inte allt. Förra året gick det dyraste ryska objektet till en svensk köpare. Trots mycket hårt motstånd från Ryssland. Vi satt med åtta telefonlinjer till Ryssland, men de fick ge sig ändå.
Är det också en ökad efterfrågan från kinesiska spekulanter?
– Det kommer att komma. Du kan tänka dig vilken marknad. De börjar få upp ögonen för det europeiska precis som japanerna redan gjort. Sen gillar de allt orientalisk med, allt med drakar på.
Förutom mycket ryskt och kinesiskt har Bukowski fått in flera stora verk av Carl Larsson och Anders Zorn.
– Framför allt är det de stora svenska målarna som karaktäriserar denna auktion. Att vi har Carl Larsson-målningar till ett sammanlagt värde av 10–15 miljoner är fantastiskt tycker jag. För något år sedan fick vi inte in en enda Carl Larsson, säger Carl-Gustaf Petersén.
Hösten dyrgrip blir troligtvis en akvarell av Carl Larsson från 1883, Bönskörd. Den målades under en period då Carl Larsson befann sig i den lilla byn Grèz-sur-Loing utanför Paris. Under denna tid genomisk Carl Larssons måleri från en förändring från akademiskt ateljémåleri till friluftsrealism.
Tavlan anses vara en av konstnärens riktiga mästerverk och har varit försvunnen i 120 år. För en tid sedan fick Bukowski ett samtal från en fransk privatsamlare som frågade om Carl Larsson möjligen kunde vara välkänd i Sverige. Tavlan har ett utrop på 3–4 miljoner kronor.
Anders Zorn finns representerad med bland annat tavlan Skrämda från 1912 som ropas ut för 2,8 till 3 miljoner kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.