Realtid

Rött kött ökar risk för tarmcancer

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 nov. 2007Publicerad: 09 nov. 2007

Den som äter mycket rött kött löper betydligt ökad risk att drabbas av tarmcancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar därför enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och att avstå helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

Det är slutsatserna av en WCRF-rapport som bygger på genomgång av 7.000 forskningsrapporter från 1960-talet och framåt. Experterna har kommit fram till att risken för tjock- och ändtarmscancer är 30 procent större för dem som äter mest kött, jämfört med dem som äter minst. Lika övertygande är bevisen för riskerna med processade charkvaror, skriver Svenska Dagbladet.

– Detta är en väldigt seriös och bra genomgång som vi måste studera noga, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, till tidningen.

Hon påpekar dock att svenskarna redan har en ganska måttlig köttkonsumtion, samtidigt som rött kött är en bra källa till viktiga näringsämnen, inte minst för gravida kvinnor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]