Valansvarige i Värmland har hittat 50 underkända röster som hon tycker borde ha godkänts. Och Halmstad arkiverade 200 förtidsröster.
Röstkaoset kan leda till omval
Mest läst i kategorin
– Jag vill inte kalla det fusk, men det är besvärande, säger Länsstyrelsens valansvarige i Värmland Ghit Nilsson till Nyhetskanalen.
Alliansen var sju röster från ett nytt mandat i Värmland men föll på målsnöret. Nu ska det göras kontrollräkningar och de 50 underkända rösterna kan leda till en juridisk tvist, enligt sajten. Det kan i förlängningen leda till omval i Värmland.
– Vissa av skälen var säkert korrekta men vissa blir jag fundersam över. Till exempel var ett av skälen att kuverten inte varit igenklistrade, det tycker inte jag räcker som skäl för att underkänna en valsedel, säger hon.
Och fortsätter:
– Eftersom kommunen inte hade haft dem i urnan så kan vi inte ta med dem i valresultat, är vi tvungna att underkänna dem för det är enbart röstsedlar som varit i urnan som kan räknas.
Fler har haft problem. I Halmstad arkiverades 200 förtidsröster enligt Expressen.
– Det var drygt 200 förtidsröster som vi inte fick i väg till rätt kommun i rätt tid, säger Lars-Erik Blank, ordförande i valnämnden i Halmstad, till tidningen.
Länsstyrelsen gav beskedet till valnämnden att att inte räkna rösterna.
Anna-Mia Johansson, valsamordnare på länsstyrelsen i Halmstad:
– Halmstad kommun ska ju se till att rösterna hamnar rätt i tid, men de gjorde de inte, säger hon till Expressen.
Sent i går kväll konstaterade mandatexperten Svante Linusson att det var kört för alliansens förhoppningar om att få en egen majoritet.
– Man ska aldrig säga aldrig innan allt är färdigräknat, men det verkar kört, säger Linusson.
När de sista utlands- och förtidsrösterna räknades i går var det framför allt i tre valkretsar som alliansen hoppades kunna vinna över de tre mandat som fattas för egen majoritet i riksdagen: Göteborg, Värmland och Dalarna.
I Dalarna fick alliansen extramandatet, men i Göteborg förlorade man det med nio rösters marginal och i Värmland handlar det alltså om en handfull röster.
– Man kan nog inte vara säker på det här förrän länsstyrelsen har räknat, säger matematikprofessor Svante Linusson.
Enligt Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten, brukar bara ”enstaka” röster skilja mellan räkning i kommuner och länsstyrelser.
Med så knapp majoritet som i Göteborg är det troligt att resultatet överklagas. Det går att överklaga länsstyrelsens beslut till Valprövningsnämnden, som har sitt kansli i riksdagen.
Nämnden kan ta fram till någon gång i november på sig för beslut. Under tiden får den nyvalda riksdagen arbeta på i avvaktan på eventuell omräkning av mandaten.
Realtid.se/TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.