UPPDATERAD När investeringsbanken Carnegie togs över av staten i höstas slöts ett pantavtal med Riksgälden som helt eller delvis är ogiltigt.
"Riksgälden slöt ogiltigt pantavtal"
Mest läst i kategorin
Det hävdar en ny rapport. Men Riksgälden slår ifrån sig kritiken.
”Carnegies nya styrelse har därmed grund för att kräva tillbaka det verkliga värdet av panten”, heter det i ett pressmeddelande från Aktiespararna som ligger bakom rapporten.
Enligt Aktiespararna tog Riksgälden över panter i strid med både avtalslagen och aktiebolagslagen. Man pekar på sex punkter enligt vilka pantavtalet är ogiltigt, bland annat att Riksgälden övertagit aktier i Carnegie och Max Matthiessen utan pantrealisation och med ett värderingsförfarande som inte tillförsäkrade Carnegie att värderingen utförts av en opartisk värderingsman.
Vidare saknade styrelsen och vd i Carnegie behörighet att ingå pantavtalet med den värdeöverföring pantsättningen innebar. Och förutsättningen för Riksgäldens värdering, att banken saknade tillstånd, var oskälig då Finansinspektionens återkallelsebeslut inte stod fast, skriver Aktiespararna.
”Äganderätten och likabehandlingen är grundläggande för förtroendet för aktiemarknaden och i det här fallet har dessa principer kränkts. Aktiespararna uppmanar nu styrelsen i Carnegie att kräva att Riksgälden snarast genomför en normal pantrealisation och att det verkliga värdet tillfaller Carnegies aktieägare”, säger Aktiespararnas tillförordnade vd Günther Mårder i pressmeddelandet.
Men Riksgälden avvisar kritiken:
– Vi tycker att vi tillsammans med våra jurister har tittat på det här väldigt noga, vi anser att vi har följt de lagar som finns, säger Marja Lång, informationschef på Riksgälden, till TT.
– Vi har ju gjort en opartisk värdering, precis som det står i avtalet.
Lång anser inte att något nytt framkommer i den artikel som Dagens Industri på torsdagen publicerar om Aktiespararnas rapport. Själva rapporten har hon inte tagit del av.
– Det man ska tänka på är vad som skulle ha hänt om vi inte tagit över, vad alternativet var, säger hon.
TT: Hur ser framtiden för Carnegie ut?
– Vi håller på att sälja bolaget, det rullar på.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.