Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej, men nu återinförs tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.
"Riksdagens beslut var väntat, men inte mindre välkommet"
Mest läst i kategorin
I april 2020 började en lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor att gälla. Syftet var att underlätta för företag och föreningar att genomföra årsstämmor på ett sådant sätt att risken för att sprida viruset som orsakar covid-19 kunde minskas. Lagen var tidsbegränsad och slutade att gälla den sista december 2021.
Nu har regeringen föreslagit en ny lag som innebär att de tillfälliga undantagen för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor återinförs under en begränsad tid.
Reglerna innebär dels ökade möjligheter att använda sig av bland annat insamling av fullmakter och poströstning vid en stämma, dels en möjlighet att hålla stämman helt utan fysiskt deltagande.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagen börjar gälla den 1 mars och slutar att gälla den sista december 2022.
–Riksdagens beslut var väntat, men inte mindre välkommet, kommenterar advokaten och bolagsrättsexperten Carl Svernlöv.
–Många av storföretagen har redan kallat till ren poströstningsstämma i förvissning om att lagen skulle bli verklighet.
Carl Svernlöv noterar dock att riksdagsbeslutet inte var enhälligt. Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej.
–Hela 114 ledamöter röstade nej till förslaget om att lagen skulle återinföras, och det kan kanske tyckas som att den är onödig nu när smittoläget tillåter att restriktionerna lyfts i samhället. Nu har vi dock beredskap för om läget skulle bli värre igen, och den nygamla lagen ger bolagen större flexibilitet.
Screenshot_2022-02-24_at_07.10.19.png
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.