Närmare en femtedel av alla studenter som kommer in på vidareutbildningar av olika slag börjar på webbaserade kurser. Och den andelen studenter ökar med 20 procent om året, enligt en färsk rapport från Eduventures. Trenden som managementgurun Peter F Drucker förutspådde är här.
Rekordtillväxt för nätutbildningar
Mest läst i kategorin
NEW YORK – Utbildning via nätet växer fem gånger snabbare än högskolesektorn generellt, säger Sean Gallagher, chefsanalytiker för Eduventures, till Realtid.se.
De traditionella högskolornas och universitetens avdelningar för vidaerutbildning leder utvecklingen, enligt Sean Gallagher, chefsanalytiker för Eduventures som studerar utbildningssektorn..
Onlineutbildning sågs i början som en fortsättning på 1900-talets brevskolor, radio- och tv-universitet, men har tack vare internet spridits på bredden av utbildningsväsendet. Det används av studenter som har långt till skolan, inte hinner åka in till föreläsningar på grund av jobb och familj, av studenter som inte kan få en viss kurs på sin högskola, eller helt enkelt föredrar att plugga online. Motiven varierar och det gör också utbudet.
Den vanligaste formen av nätbaserad utbildning kräver ingen fysisk närvaro i klassrumen från studenternas sida, men de flesta institutioner erbjuder också blandade utbildningslinjer där en del av kurserna ges på traditionellt vis. Det kostar i snitt 83.000 kr och tar ett halvår att utveckla en ny onlinekurs, men det är sedan lätt och billigt att uppdatera den med nytt material.
– I takt med att onlineutbildningen spelar en allt större roll för högskolornas och universitets tillväxt i stort, kommer det att bli avgörande att de tar fram kvalitativ och kvantitativ information om framgångsrika modeller och metoder för att utveckla, leverera och stöda fortbildning online, säger Gallagher. Detta är ett måste om de ska kunna konkurrera med privata vidareutbildningar på den växande utbildningsmarknaden.
Eduventures studie bygger på en enkät hos 43 allmännyttiga utbildningar som tog emot 175.000 nya studenter.
Frank Mayadas, programchef för Alfred P Sloan Foundation, sade 25 april till en federal kommission att nära 2,5 miljoner studenter – 11 procent av alla studenter vid institutioner med rätt att utfärda examina – och 100.000 lärare deltar i nätutbildningar vid 1.000 utbildningar.
– Onlineutbildning är inte längre ett experiment, utan en beprövad metod för undervisning, sade han.
Bland de största institutioner som erbjuder nätutbildningar finns University of Maryland, State University of New York, SUNY, och privata University of Phoenix, som alla tre har 100.000 studenter. Bland de privata elituniversiteten har entusiasmen för onlinebaserade kurser inte varit lika stor, men Stanford University tar emot 4.000 studenter och både Berkeley och Massachussetts Institute of Technology har lagt ut sitt kursmaterial på webben där vem som helst kan ta del av det på egen hand.
Hans Sandberg
korrespondent New York