Realtid

Rekordkö efter den svenska whiskyn

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 04 dec. 2006Publicerad: 04 dec. 2006

I morse köades det utanför de svenska systembolagen. Då släppte den svenska whiskytillverkaren Mackmyra sin tredje buteljerade omgång whisky till försäljning. Långt bak i kön hittade vi Mackmyras vd Magnus Dandanell.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025
Spela klippet
Realtid TV

Ekonomin vänder uppåt: "Märks inte för alla ännu"

22 mars 2025

Förra året såldes den sistan flaskan klockan 16.00 på bolaget i Arvika samma dag som de släpptes. Men i år hoppas bolagets vd Magnus Dandanell att fler ska få smaka de exklusiva dropparna.

– Vi tror att de kommer räcka någon dag, men i vissa butiker kan de räcka lite längre. Den här gången släpper vi 9096 stycken flaskor, säger han.

– Förra året såldes 90 procent av samtliga flaskor på 30 minuter, och de fick ett fantastiskt mottagande av både kunder och recensenter, säger Magnus Dandanell.

Kommer folk hänga på låset på måndag?

– Ja, så blir det på många ställen. Själv kommer jag köa utanför systemet på Regeringsgatan här i Stockholm, meddelade han i fredags.

Så du har ingen egen gräddfil till pavorna trots att du är bolagets vd?

– Nej, ingen av oss anställda får köpa direkt. Det sätter det svenska alkoholmonopolet stopp för. Det enda sättet vi kan köpa det utanför systemet är att först sälja flaskorna till Danmark, och sedan åka ner

dit själva för att köpa dem, men det blir ju en jobbig omväg.

ANNONS

Och Realtid.se:s fotograf fångade Mackmyras vd i kön. Men allra först i kön stod Calle Ortner. Han hade köat sedan kvart i sex i morse.

– Jag stod först i kön förra gången också, säger han.

En flaska Mackmyra Preludium:03 kostar 489 kronor på systemet, och för det facila priset får man 50 centiliter svensktillverkad 52,2-procentig single malt whisky som kommer från bolagets destilleri i Valbo utanför Gävle.

Hur smakar dessa dyrbara droppar? Det finns en rökig nyans i dem. Malten är rökt på en blandning av svenskt torv och enris. I den finns också ett inslag av whisky som har legat på sherryfat. Det är en väl komponerad blandning som den här gången har gjorts av vår whiskykonsult Angela Forsgren D’Orazio.

Andreas Henriksson

frilansjournalist

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Affärer

Islossning på marknaden: "Går att göra affärer igen"

23 mars 2025
Spela klippet
Börs & finans

USA-notering – ger det verkligen högre värdering?

23 mars 2025
Spela klippet
Realtid TV

Pension utomlands: Vad du vinner – och vad du riskerar att förlora

23 mars 2025
ANNONS
ANNONS