I morse köades det utanför de svenska systembolagen. Då släppte den svenska whiskytillverkaren Mackmyra sin tredje buteljerade omgång whisky till försäljning. Långt bak i kön hittade vi Mackmyras vd Magnus Dandanell.
Rekordkö efter den svenska whiskyn
Mest läst i kategorin
Förra året såldes den sistan flaskan klockan 16.00 på bolaget i Arvika samma dag som de släpptes. Men i år hoppas bolagets vd Magnus Dandanell att fler ska få smaka de exklusiva dropparna.
– Vi tror att de kommer räcka någon dag, men i vissa butiker kan de räcka lite längre. Den här gången släpper vi 9096 stycken flaskor, säger han.
– Förra året såldes 90 procent av samtliga flaskor på 30 minuter, och de fick ett fantastiskt mottagande av både kunder och recensenter, säger Magnus Dandanell.
Kommer folk hänga på låset på måndag?
– Ja, så blir det på många ställen. Själv kommer jag köa utanför systemet på Regeringsgatan här i Stockholm, meddelade han i fredags.
Så du har ingen egen gräddfil till pavorna trots att du är bolagets vd?
– Nej, ingen av oss anställda får köpa direkt. Det sätter det svenska alkoholmonopolet stopp för. Det enda sättet vi kan köpa det utanför systemet är att först sälja flaskorna till Danmark, och sedan åka ner
dit själva för att köpa dem, men det blir ju en jobbig omväg.
Och Realtid.se:s fotograf fångade Mackmyras vd i kön. Men allra först i kön stod Calle Ortner. Han hade köat sedan kvart i sex i morse.
– Jag stod först i kön förra gången också, säger han.
En flaska Mackmyra Preludium:03 kostar 489 kronor på systemet, och för det facila priset får man 50 centiliter svensktillverkad 52,2-procentig single malt whisky som kommer från bolagets destilleri i Valbo utanför Gävle.
Hur smakar dessa dyrbara droppar? Det finns en rökig nyans i dem. Malten är rökt på en blandning av svenskt torv och enris. I den finns också ett inslag av whisky som har legat på sherryfat. Det är en väl komponerad blandning som den här gången har gjorts av vår whiskykonsult Angela Forsgren D’Orazio.
Andreas Henriksson
frilansjournalist