De höjda lönerna i SEB:s ledning upprör både statsminister Fredrik Reinfeldt och S-ledaren Mona Sahlin.
Reinfeldt: SEB-löner provocerande

Mest läst i kategorin
Kritiken är svidande.
Men SEB:s ordförande Marcus Wallenberg försvarar höjningen av de fasta chefslönerna i SEB, som gör att banken diskvalificerar sig från statens bankgarantiprogram.
– Bakgrunden är att vi av olika skäl beslutat ändra lönesystemet. Vi har tagit bort den rörliga delen och höjt den fasta lönen men totalbeloppet är sänkt, säger han i Gomorron Sverige i SVT.
Försvaret faller dock inte i god jord. Kritiken mot miljonhöjningarna för bland annat SEB:s vd Annika Falkenberg är hård.
– I stunder som dessa är det allvarligt och lite stötande för många när en del verkar kunna unna sig mycket stora inkomstökningar som för andra framstår som rena fantasisummor. Det kan ingen svära ifrån sig, i denna svåra stund för oss alla gäller det att idka sammanhållning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.
Han anser att lönehöjningarna närmast är ”provocerande” i ett läge där fack och arbetsgivare på andra håll sluter avtal om lönesänkningar och andra åtgärder för att säkra framtiden.
Även oppositionens ledare Mona Sahlin (S) är starkt kritisk.
– Att höginkomsttagare som fått enormt stora skattesänkningar, dessutom i en bransch som bankerna, beviljar sig två miljoner i löneökning är provocerande och oanständigt. Det bidrar inte till att återskapa förtroenden hos vare sig privatkunder eller företag, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin i en kommentar till SEB-vd:n Annika Falkengrens lönehöjning.
– Jag begriper uppriktigt sagt inte ett dugg. Varför väljer de att provocera i stället för att skapa förtroende?
Marcus Wallenberg fortsätter att försvara sig.
– Slutsumman blir en sänkning. Vi har försökt anpassa lönesystemet till omvärlden av framför allt tre skäl. För det första tycker vi de kortsiktiga rörliga delarna missuppfattats. Det andra är diskussionen med regeringen där vi försökt anpassa oss och gå över till mer fasta löner. För det tredje kommer man att gå över till mer långsiktiga incitamentsprogram, säger Wallenberg som önskar fortsätta diskussionerna med regeringen.
Vd Annika Falkengren hade fast lön på 7 miljoner kronor och rörlig upp till 12 miljoner. Nu har hon en fast lön på 9 miljoner kronor, berättar Wallenberg.