Realtid

Reinfeldt och Ask i samma regering?

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 mars 2013Publicerad: 18 mars 2013

Statsministerns raljanta beskrivning av svenskt polis- och åklagarväsende inger inte förtroende – för regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter att ha lyssnat på Fredrik Reinfedts tal på Moderaternas Sverigemöte i helgen kan man med fog ställa sig frågan vem det är som har styrt landet sedan 2006.

Statsministern själv verkar inte ha hängt med riktigt när det gäller centrala regeringsbeslut som blivit ny lagstiftning.

Fredrik Reinfeldt använde dräpande formuleringar, lustifikationer och grova förenklingar i något som bara kan beskrivas som en sågning av de rättsvårdande myndigheterna.

Han slog fast att mer resurser och hårdare lagar inte räcker när det gäller att beivra brott och värna brottsoffer.

Det handlar också om att ”rättsväsendet gör sitt jobb” vilket till stor del är ”en fråga om att anstränga sig”.

Svensk polis och åklagare verkar alltså ligga på latsidan, enligt vår statsminister.

Reinfeldt liknande närmast en ståuppkomiker när han berättade om hur brott kategoriseras som uppklarade i statistiken fast någon gärningsman aldrig straffats eller när brottslingar slipper undan straff för att åklagare bara väljer att väcka åtal för ett par misstankar.

”Straffrihet fungerar inte” konstaterade Reinfeldt som förklarade att ”alla brott ska utredas”.

ANNONS

Problemet för statsministern är att han faktiskt har regerat landet sedan 2006 och att hans moderata partivän Beatrice Ask varit justitieminister lika länge.

Den nya regler som regeringen infört när det gäller förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelse har setts som en metod för att effektivera rättsväsendet som har enorma problem med stora ärendebalanser och låg uppklaringsprocent.

Så sent som den 1 januari i år infördes nya regler som öppnar för att polis och åklagare kan begränsa brottsutredningar.

Regeringen styr också till stor del verksamheterna med hjälp av ren statistikuppföljning vilket givetvis fått till följd att myndigheterna har använt alla upptänkliga metoder för att förbättra det uppmätta resultatet. Detta kan inte vara en nyhet för någon som följt frågorna de senaste åren.

Mot denna bakgrunden känns Fredrik Reinfeldts utspel i helgen som oseriöst och närmast desperat. Det är givetvis ett problem för en moderatledd regering att de brottsutredande myndigheternas uppenbara problem blir allt mer tydliga mitt under den andra mandatperioden i regeringsställning.

Reinfeldts kommentarer om att han vill se ett nytt nationellt it-brottscenter för att stävja näthat är ytterligare ett exempel på simpelt röstfiske.

Att svensk polis har enorma behov av att öka it-kompetensen och förbättra utredningsmetoderna på nätet är väl känt sedan länge. Blir en kraftsamling kring detta verklighet torde utredningar av betydligt grövre brottslighet få förtur till resurserna. Tyvärr kanske inte lika pr-mässigt för regeringen.

Problemet för Fredrik Reinfeldt är att han har rätt i att rättsväsendet har stora problem och att sprickorna i fasaden börjar bli oroväckande stora. Frågan borde därför förtjäna en allvarlig och seriös statsminister som tar ansvar för sina egna beslut.

ANNONS

Kanske är det dags för regeringen att börja ”göra sitt jobb” och ”anstränga sig lite hårdare” istället för att sprida förenklade pr-budskap?

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]