Realtid

Reinfeldt fick beröm i kongressen

administrator
administrator
Uppdaterad: 16 maj 2007Publicerad: 16 maj 2007

Sverige fick starka lovord i amerikanska kongressen när statsminister Fredrik Reinfeldt framträdde på tisdagen inför två utskott om global uppvärmning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Sverige är ett lysande exempel, sade ordföranden i ett av utskotten, demokraten Edwards Markey.

Efter kongressvalet i USA inrättade den demokratiska talmannen Nancy Pelosi ett särskilt utskott för energioberoende och global uppvärmning. Tillsammans med utrikesutskottet höll det på tisdagen en utfrågning med Fredrik Reinfeldt om klimathotet och om svensk klimatstrategi.

Och det var starka lovord från det särskilda utskottets ordförande Edwards Markey.

– Som en arktisk nation i frontlinjen mot global uppvärmning är Sverige ett lysande exempel på vad som kan åstadkommas när en nation binder sig att skära ned oljeberoende och bekämpa global uppvärmning, sade han när mötet inleddes.

– Vi har alltid vetat att Sverige är en internationell ledare i ren design. Nu är de också en klar ledare i ren energi, sade Edward Markey.

Han fortsatte att beskriva den utmärkta svenska ekonomin och starka tillväxten och vår förmåga att samtidigt reducera utsläppen och öka användningen av förnyelsebar energi.

Även republikanernas talesman i utskottet, Jim Sensenbrenner, berömde Sverige. Han beskrev hur Sverige tidigt beslutade att inte bli allt för beroende av utländska fossila bränslen. I stället satsade vi på kärnkraft och vattenkraft.

– Som ett resultat har Sverige reducerat sina växthusgaser. Dessutom är Sverige genom att förlita sig på kärnkraft och vattenkraft betydligt mindre beroende av utländsk olja än USA. Herr statsminister, i USA kallar vi det för en vinn-vinn-situation, sade Sensenbrenner.

ANNONS

Fredrik Reinfeldt fick uppträda inte bara som en varm anhängare av svensk miljö- och klimatpolitik utan även som förespråkare för skatter.

– Jag är ingen beundrare av skatter. Men jag är övertygad om att de kan göra en viktig skillnad, om man vill främja en typ av beteende framför ett annat. Och jag är också övertygad om att vi ska sätta ett pris på utsläpp. De kostar samhället mycket. Skatter är ett sätt att få de ansvariga för utsläppen att tänka om, sade Reinfeldt.

– Vi uppskattar verkligen det nära samarbetet på energiteknikområdet mellan USA och Sverige, liksom mellan USA och EU. Men vi känner att tiden har kommit att föra upp vår internationella dialog till nästa nivå. Låt oss ta tillfället i akt, vad väntar vi på? avslutade Fredrik Reinfeldt sitt tal.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS