Realtid

Regeringen passar om spelmonopol

administrator
administrator
Uppdaterad: 21 dec. 2006Publicerad: 21 dec. 2006

Den svenska regeringen fortsätter passa när det gäller spelmonopolet. EU-kommissionens skarpa kritik mot Italiens spelmonopol, som förväntas leda till en öppning av den italienska marknaden, har ännu inte föranlett Sverige att agera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På privata spelbolag är frustrationen över den nya regeringens senfärdighet stor, och Douglas Roos, som är vd på spelbolaget Ladbrokes, säger att han i den här frågan faktiskt saknar Bosse Ringholm.

– Då hade vi tydliga motståndare, säger han

Men den nuvarande politiska ledningen har istället valt att ligga lågt.

– Vi vill ta ett samlat grepp om den här frågan. Jag kan inte säga när vi kan lämna besked. Det viktiga är att beredningsprocessen får ha sin gång. Vad jag vet förs inga diskussioner med Italien om deras agerande, säger Per Jansson, som är statssekreterare på Finansdepartementet.

Även bland de statliga aktörerna märks en viss irritation över regeringens brist på besked och agerande.

Regeringen gav i förra veckan statliga Svenska Spel och ATG förnyade koncessioner. Trots att båda bolagen hade ansökt om att få utöka sin spelverksamhet så förlängdes tillstånden enbart enligt tidigare villkor. Per Jansson på Finansdepartementet kallar det för ”status quo”.

– Det känns som om regeringen inte fattade beslut i frågan om att utöka våra spel, säger Andreas Jansson, informationschef på Svenska Spel.

Benno Eliasson, vice vd på ATG, tycker att regeringens tystnad kring spelpolitiken får oönskade effekter.

ANNONS

– Regeringen hanterar inte frågan alls, ingen ny minister har utsetts och så länge man inte har en uttalad politik i spelfrågan spelar man de utländska bolagen i händerna. De lever i den bästa av världar just nu, de får verka fritt på nätet och slipper betala skatt till den svenska staten.

EU tillåter att medlemsstaterna har spelmonopol under förutsättning att skälet inte enbart är att skydda de statliga spelbolagens ekonomi. I Sverige uppges folkhälsan vara huvudskälet till spelmonopolets upprätthållande. Bolag som drivs från utlandet och som låter svenskar spela på nätet behöver inget tillstånd från den svenska staten, men de får inte marknadsföra sig på den svenska marknaden.

Året som gått har medfört dåliga nyheter för de spelbolag som hoppas på det svenska spelmonopolets avskaffande. USA har skärpt sin lagstiftning gentemot spelbolag på nätet, och även i flertalet europeiska länder har inställningen till privata spelbolag hårdnat. Så när EU-kommissionens inledde sin utredning om spelmonopolens förenlighet med EG-rätten välkomnades det.

Nu har EU-kommissionen har riktat skarp kritik mot Italiens monopol. Därför förväntas Italien i dagarna presentera hur de ska agera för att tillfredställa EU. Enligt Financial Times kommer det förmodligen innebära fler italienska tillstånd till nationella och internationella spelbolag.

På Svenska Spel tror Andreas Jansson inte att Italiens förmodade liberalisering kommer påverka den svenska politiken.

– Till att börja med har vi inget spelmonopol i Sverige, vi har en reglerad marknad med ett begränsat antal aktörer. EG domstolen har dömt att EU-länderna har rätt att reglera som man tycker är lämpligt. En social skyddstillsyn för att skydda folkhälsan är nödvändig och därför kan man ha begränsningar av olika typer, men det kan göras olika i länderna. Det sämsta vore om man inte gör någonting alls. Som det ser ut nu omfattas inte alla av samma regler. ATG, folkrörelserna och vi håller oss till reglerna, men det gör inte aktörerna på nätet.

Spelbolaget Ladbrokes driver en aktiv kampanj för att avskaffa spelmonopolet. Douglas Roos har en helt annan syn på hur Italiens eventuella agerande kan påverka den svenska politiken.

– Italiens agerande är en reaktion på EU-kommissionens kraftiga ställningstagande, de säger rakt ut att det är olagligt. Italien har fallit till föga och jag är övertygad om att det finns en informell överenskommelse i regeringen om att införa ett licenssystem, säger han.

ANNONS

– Det är solklart att det svenska spelmonopolet bara handlar om att tjäna pengar. Förra året tjänade staten fem miljarder kronor på spelandet, av det lades endast 14 miljoner på socialpolitiska frågor, fortsätter Roos

De statliga spelbolagen och Ladbrokes verkar i alla fall överens om en sak. De väntar på regeringens besked.

– Det var lättare att försöka påverka den förra regeringen. Vi har skickat brev till Reinfeldt och andra berörda ministrar. Det var ungefär två månader sen, men vi får inga svar, säger Roos.

Christina Malmberg

Frilansjournalist

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS