I budgetpropositionen i höstas fick SMHI tuffa besked: från och med nyår skulle väderinstitutet klara sig på 20 miljoner kronor mindre från staten varje år. Men miljöminister Andreas Carlgren ändrade sig.
Regeringen backar – SMHI slipper sälja
Mest läst i kategorin
Väderkartor till en allt större mediasektor, snöprognoser till vägröjare och väder-sms till båtägare är bara några av SMHI:s alla affärsprojekt. Men verksamheten går bara med liten vinst.
Och enligt regeringens planer skulle SMHI sälja mer vädertjänster för att kompensera neddragningen på 20 miljoner kronor.
Men SMHI förklarade att man inte klarar det.
– Vi tror på en försiktig utveckling av affärsverksamheten, säger ställföreträdande generaldirektör Göran Ryne, till Realtid.se.
I dag är det annat ljud i skällan än i början av 2000-talet. Då trodde SMHI på en kraftig expansion av affärerna, och drev på för en bolagisering av verksamheten. Bland annat ansågs att bolagsformen skulle göra det lättare att ge sig in i riskprojekt, som en myndighet inte får gå in i. Men förslaget lades på is. I en utvärdering från Statskontoret framhölls att SMHI inte hade tillräcklig kommersiell kompetens.
Under de senaste åren har väderinstitutets intäkter från väderförsäljning hållits på en ganska jämn nivå, kring 180 miljoner kronor per år. Förra året kom en tillfällig ökning i samband med ett EU-projekt i Estland – men fortfarande med små förtjänster. Sedan sekelskiftet har vinsterna pendlat mellan två och fem miljoner kronor.
Expansion utomlands är en möjlighet att öka vinsten, men samtidigt kommer SMHI:s utländska motsvarigheter in och konkurrerar på den svenska vädermarknaden.
– På prognossidan är vi dominerande, det är inte så lätt att öka då, säger Göran Ryne.
Men även om verksamheten skulle ta fart vill inte SMHI ha det upplägg som regeringen presenterat.
–Vi vill hålla isär myndighetsanslag och affärsverksamhet, säger Göran Ryne. Samhällsuppdrag kan inte vara beroende av att det kommer in pengar hela tiden, det måste vara långsiktigt, hävdar han.
Och uppenbarligen har SMHI:s protester nått regeringen. Miljöministerns pressekreterare Tomas Uddin kommenterar hur man nått fram till en kompromisslösning, där neddragningen på 20 miljoner kronor raderas ut.
–Vi har gemensamt kommit överens med SMHI att förstärka deras budget med ett nytt anslag på 5 miljoner för klimatforskning. Och att de får använda sitt anslagssparande som utgjort en buffert på 10 miljoner kronor för internationella kontakter.
– Dessutom ger vi SMHI en morot i form av att de får behålla intäkterna från affärsverksamheten, som beräknas uppgå till 4–5 miljoner kronor per år, säger Tomas Uddin.
Sus Andersson
frilansjournalist
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.