Egyptiska aktier, värda minst 58 miljoner kronor, vill Refaat El Sayed komma åt efter Hebi-konkurserna. Någon hjälp från konkursförvaltarna får han dock inte.
Refaat El Sayed stämmer konkursbolag
Mest läst i kategorin
Refaat El Sayed strider i Stockholms tingsrätt mot resterna av hans konkursade bolag QAE, tidigare Hebi Holding AB samt mot Hebi Health Care för att få rätt till aktierna i egyptiska bolag.
– Allt handlar om att Refaat ska få tillgång till att utnyttja de aktier som han förvärvade för snart fyra år sedan, säger Refaat El Sayeds försvarare Gunnar Brolin på Brolins advokatbyrå.
I stämningsansökan som lämnats in till Stockholms tingsrätt går Refaat El Sayed tillbaka till tiden innan Hebi Health Care och QAE, tidigare Hebi Holding, försattes i konkurs.
Hebi Health Care ägde aktier i ett antal egyptiska bolag som lämnades som pant till Refaat El Sayeds eget bolag Hebi Holding som säkerhet för lån från det sistnämnda bolaget till det förstnämnda.
Genom en pantrealisation ska Refaat El Sayed förvärvat de pantsätta aktierna genom att betala dryga 58 miljoner kronor.
I Egypten har dock Refaat El Sayed stött på bekymmer där myndigheten för Investering och frizoner vägrat godta hans äganderätt till aktierna samt vägrat honom rösträtt och hindrat honom från att delta på stämmorna själv eller genom ett intyg från en fullmäktige.
Enligt stämningsansökan får en ny aktieägare, enligt egyptisk rätt, endast nyttja de rättigheter som följer med innehavet av aktierna om denne är införd som ägare i det offentliga aktiebolagsregistret.
När Refaat El Sayed sökte registrering stötte han dock på patrull då de egyptiska myndigheterna blivit upplysta om att Hebi Health Care och QAE försatts i konkurs.
Refaat El Sayeds enda räddning är att konkursadvokaterna utfärdar ett intyg som säger att konkursbona inte har något anspråk på aktierna och att Refaat El Sayed äger aktierna.
Enligt Refaat El Sayeds advokat Gunnar Brolin har dock konkursförvaltarna Michael Kubu, på Ackordcentralen, och Magnus Cederlöv, på Gunnard Holst Cederlöv Advokatbyrå, vägrat att utfärda ett sådant intyg.
– De har inte velat skriva på sådant sätt och sådan tydlighet vilka aktier det varit så att de egyptiska myndigheterna har accepterat detta, säger Gunnar Brolin.
Varför vill de inte skriva dessa intyg?
– Varför de inte vill medverka till att det sker en registering vet jag inte. Jag har teorier, men vill inte spekulera. Vi har begärt att de ska redogöra varför de inte vill medverka så att Refaat får sin registrering men har inte fått ett sakligt svar på frågan.
Realtid.se har sökt både Michael Kubu samt Magnus Cederlöv för att få svar på frågan.
– Konkursförvaltare skriver inte intyg på egendom som inte finns i konkursboet. Det är inte vår uppgift, vilket vi har anfört i målet. Vi tar bara hand om egendom som finns i konkursen, tar hand om den och förvaltar den och säljer den Vi utfärdar inte intyg för egendom som inte finns.
Du menar att dessa aktier inte finns?
– Det är inget som jag tar ställning till. De ingår inte i konkursboet och det kan vara vilken egendom som helst som inte ingår i konkursen. Det kan ju inte förvaltaren skriva intyg om.
Sista utvägen för Refaat el Sayed är nu att den egyptiska registermyndigheten godkänner en dom från domstolen som visar att aktierna tillhör Refaat El Sayed och att konkursbona inte gör anspråk på dessa.
Båda konkursförvaltarna uppger under skriftväxlingarna i domstolen att de inte gör några anspråk på aktierna och att Refaat El Sayed är ägare av aktierna. De anser dock att domstolen bör avvisa målet och därmed inte utfärda en dom dels på grund av svaret som Magnus Cederlöv angav ovan men de anser även att konkursbona är fel part i målet och att detta borde ha tagits upp med de ursprungliga bolagen.
Konkursförvaltaren Michael Kubu uppger i sin tur att konkursen Hebi Heath Care är avslutad och att han inte kommer få ersättning för den tid och det arbete han lägger ned i detta ärende, vilket Tillsynsmyndigheten i konkurser bekräftar.
– Men vi menar att det inte är ett hinder för att han ska kunna medverka till att Refaat får sina aktier, som han trots allt har betalat för.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.