Realtid

"Recessionsscenario inte inprisat i marknaden"

administrator
administrator
Uppdaterad: 30 jan. 2012Publicerad: 30 jan. 2012

Att slå fallande index räcker inte för de stora institutionerna. För Schroders Viggo Johnsen krävs det nya säljargument efter finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från ett kontor högt upp i en av Hötorgsskraporna i centrala Stockholm har Viggo Johansen inte bara en fantastiskt utsikt. Som ansvarig för institutionella kunder på kapitalförvaltningsjätten Schroders har han god inblick i hur några av Nordens största fond- och försäkringsbolag tänker och agerar just nu.

Efter de senaste årens marknadsturbulens är transparens och förutsägbarhet två nyckelord.

– Överraskningar, antingen åt det negativa eller det positiva hållet, är enbart negativa. Kunden ställer högre krav på transparens för att kunna förstå när en strategi kommer gå bra och när det eventuellt kommer gå dåligt, säger Viggo Johansen.

Efterfrågan växer inom passiva förvaltningsstrategier men många kunder söker också efter mer okonventionella förvaltningsprodukter där mandaten är friare eller flera tillgångsslag blandas. Ett av huvudmålen är att parera en volatil börs.

– Absolutavkastande produkter blir mer och mer väsentligt. Ingen kan leva av en relativ avkastning. Om börsen går ner tio procent och din fond går ner fem, så är du fortfarande fem procent fattigare även om förvaltaren har gjort ett bra jobb.

Schroders har en försiktig syn på de europeiska börserna det kommande året. Till hösten kan det börja lätta men innan dess väntar mer av fjolårets ekonomiska oro och politiska spel:

– Vi har ett recessionsscenario för 2012 för Europa. Vi tror inte att det är helt inprisat i aktiemarknaden. Det är flera tuffa politiska beslut som ska fattas och kommuniceras under våren och det kommer att göra börsen volatil.

Den dramatiska marknaden har redan ritat om spelplanen för den globala finansbranschen. Viggo Johansen själv sett verkningarna på nära håll.

ANNONS

Krishösten 2008 arbetade han för amerikanska försäkringsjätten AIG som var nära att följa med Lehman Brothers utför stupet.

– Alla människor pratar om helgen när Lehman kraschade men det var samma helg som AIG fick låna 85 miljarder dollar från Fed för att överleva. Jag kommer mycket tydligare ihåg AIG:s bekymmer och känslan av att gå hem på fredagen och fundera på vad en Chapter 11-situation skulle innebära.

Även om kontoret i Stockholm befann sig långt ifrån händelsernas centrum och AIG hölls under armarna av den amerikanska staten så blev pressen stor den efterföljande tiden. Bristen på information var ett tydligt problem.

– Det var svag information internt om vad krisen innebar och samtidigt var det ett stort tryck från kundsidan att vi skulle förklara vad som hände och på vilket sätt det påverkade kunderna.

Trots att Viggo Johansen inte satt med något eget förvaltaransvar kändes krisen väldigt personlig:

– Det är jag som frontar mot kunden, det är jag som är ansvarig. Det är oftast jag som har sålt in mandatet att förvalta andras pengar. Det blev en rätt slitsam situation som tärde på mig.

I efterhand beskriver han trots allt de nordiska kunderna som förstående, lugna och tålmodiga. AIG:s kapitalförvaltning såldes senare ut och drivs idag av nya ägare under varumärket Pinebridge. Kontoret finns kvar i Stockholm men Viggo Johansen beslöt våren 2010 att gå tillbaka till Schroders där han tidigare arbetat mellan åren 2002 och 2006.

Den drygt 200 år gamla firman är inte ensam om att vilja förvalta svenska och nordiska tillgångar.

ANNONS

– Totalt finns det över 150 förvaltningsfirmor som på ett eller annat sätt täcker Norden. Konkurrensen är god och självklart är institutionerna väl påpassade. Sverige fick ögonen på sig tidigt genom AP-fonderna och de stora försäkringsbolagen.

Schroders och konkurrenter som Fidelity och Blackrock har med breda förvaltarpaletter rönt stora framgångar på marknaden sedan slutet av 1990-talet. De utländska aktörerna har stillat det svenska suget efter utländska aktier, ränteprodukter och avkastning på tillväxtmarknader.

Förutom den institutionella inriktningen marknadsförs Schroders produkter även mot privatmarknaden genom banker och försäkringsbolag. De nordiska kontoren i Stockholm och Köpenhamn har ingen direktkontakt med några privatkunder.

Schroders har också valt att stå utanför premiepensionssystemet, från början för att avgifterna var för låga. Hittills har man inte funnit skäl att ändra sig även om man utrett saken.

– Det är möjligt att vi kommer att vara med senare, vi tittar på det. Ett problem är att väldigt få svenskar byter fonder men det är givetvis inte en ointressant marknad och fungerar dessutom som marknadsföringsfönster.

Konkurrensen på marknaden har lett till stor prispress även på övriga förvaltartjänster. Viggo Johansens bild är dock att institutionerna inte längre är lika inriktade på låga förvaltningskostnader utan idag framför allt söker efter kvalitet.

Däremot tror han inte att det kommer att gå att få kunderna att betala för de högre kostnader som branschen drar på sig när de regulatoriska kraven blir strängare.

– Jag tror att vi kommer att ha svårt att kompensera oss prismässigt för de ökade kraven, säger Viggo Johansen.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]