Realtid

"Rebel" åtalas för dataintrång

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 15 nov. 2006Publicerad: 15 nov. 2006

Hackaren som kallade sig "Rebel", en 18-årig gymnasieelev i Uppsala, åtalas för dataintrång på flera svenska universitet. Det beslutade åklagaren Chatrine Rudström på onsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

"Många uppsidor för kronan" – trots världsläget

25 mars 2025

Efter mer än två års utredande går ett av de mest omfattande dataintrången till åtal. Det var den 24 maj 2004 som Uppsala universitet upptäckte att någon hackat sig in i deras system och gjorde en polisanmälan.

Uppsalakillen var endast 16 år då han hackade sig in i ett antal system. Kammaråklagare Chatrine Rudström och it-enheten vid Uppsala ekorotel har endast utrett intrången som drabbat svenska institutioner.

Och de var omfattande. Rebel hackade sig in i datasystemen hos Uppsala universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linköpings universitet, Karolinska institutet, KTH och Nationella superdatorcentrum i Linköping.

Vilket är maxstraffet för de brott han åtalas för?

–Det är två år men det lär han ju inte få. Det är väldigt sällan som maxstraff utdöms vid andra brott än mord och grova narkotikabrott, säger Chatrine Rudström till Realtid.se på onsdagseftermiddagen.

Hur mycket kräver institutionerna i skadestånd?

–De har inte begärt något skadestånd än. Men det kan komma in före rättegången startar.

Har du bedömt någon skadeeffekt som universiteten drabbats av på grund av Rebels intrång?

ANNONS

–Nej

Har du tidigare haft något liknande mål?

–Nej, det har nog inte funnits något liknande mål i Sverige tidigare. Jag har haft hand om dataintrång tidigare, men inte av den här kalibern.

Har han gjort alla de här intrången själv?

–Han säger att han inte varit ensam.

Innebär det att du har fler misstänkta?

–Nej. Jag har bara väckt åtal mot honom.

Men du tror inte honom?

ANNONS

–Uppenbarligen inte. Men jag kan inte säga att det inte är sant heller, men jag tror inte att det är sant. Men det är upp till domstolen att avgöra.

Men i utredningen har ni inte lyckats knyta några fler till hackerangreppen?

– Nej.

Är han ångerfull?

– Det kan jag inte svara på.

Parallellt utreds 18-åringens dataintrång i datasystem hos Nasa, den amerikanska militären forskningslaboratorier och dataföretag, däribland Cisco. Den amerikanska utredningen pågår oberoende av den förundersökning Chatrine Rudström leder.

Även i USA väckte 16-åringens intrång stor uppmärksamhet. Han blev förstasidesstoff i New York Times. Och så sent som i oktober i år på den internationella föreningen för polischefers, IACP, möte i Boston, exemplifierades nätkriminalitet och datasystemens sårbarhet, med just Uppsalaynglingens intrång.

Chatrine Rudström berättar att hon på uppdrag av de amerikanska utredarna höll förhör med den misstänkte i somras. Ett arrangemang som gått via justitiedepartementet.

ANNONS

– De begärde rättslig hjälp i det fallet, men annars har vi inte arbetat ihop, säger Chatrine Rudström.

Rättegången i Uppsala kommer tidigast att inledas under 2007. När den amerikanska utredarna är färdiga med sin utredning är inte klart i nuläget.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS