Det finns inte ett best practice inom talent management utan man måste se vilket system som passar den egna organisationen. Det menar två forskare på Handelshögskolan i Stockholm som studerat ämnet ingående.
Rätt talent management för företagskulturen
Mest läst i kategorin
Pernilla Bolander och Kajsa Asplund har undersökt hur 30 olika organisationer i både privat- och offentlig sektor jobbar med talent management.
Deras studie Talent Management i svenska organisationer presenterades på ett seminarium som SNS – Studieförbundet Näringsliv och Samhälle anordnade igår. Den visar att vitt skilda talent management-modeller används med framgång av svenska organisationer och företag.
Bolander och Asplund är först ut med att använda empirisk forskning på området och har kategoriserat fyra olika angreppssätt för att attrahera, behålla och utveckla talanger.
De hoppas att deras resultat ska bidra till att organisationer får ökad självförståelse och därmed kan göra mer välgrundade val av talent management-strategier.
– Vår studie visar att diskussionen om best practice delvis saknar relevans – samma talent management-system passar inte alla företag. Ett intressant exempel är banksektorn. I vårt material finns framgångsrika organisationer inom bank och finans representerade i tre olika sätt att jobba med talent management. Det viktigaste verkar vara att angreppsättet passar företagskulturen, säger Pernilla Bolander.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Vilka risker kan ditt företag undvika?
Anpassa försäkringen efter din bransch och få pris och skydd på nolltid.
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Så får du makt över företagets likviditet
Datadrivna finansieringstjänster som gör vardagen enklare för dig som företagare.