Med mångmiljarder i kassan välkomnas finanskrisen med öppna armar av investmentbolaget Ratos' vd Arne Karlsson, som tycker att priserna på företag att köpa börjar se intressanta ut.
Ratos gläds över börskraschen

Mest läst i kategorin
När Realtid.se pratade med Ratos i somras, var Karlsson något frustrerad över att han under första halvåret granskat 149 företag för att köpa dem, men bara gått vidare och köpt ett företag. Prisnivåerna var helt enkelt för höga.
– Nu efter sommaren har det skett en radikal förändring. Nu har möjligheter börjat öppna sig på ett helt annat sätt.
– Det kan bli väldigt mycket gott som kommer ut av de närmaste 2-5 åren, om vi från slutet av år 2008 och in i 2009 går in i en lågkonjunktur – så länge inte konjunkturläget kraschar.
Karlsson pekar på samma sätt på de konjunkturmässigt svagare åren 2001 och 2002 som gav möjligheter för Ratos.
– Sedan kom år 2003, vilket i och för sig inte var något rekordår men då tjänade vi i varje fall nästan 1 miljard kronor.
Under den här perioden kunde Ratos lägga grunden för framtida värdeökningar, genom att jobba med rationaliseringar och synergieffekter mellan köpta bolag.
– Det var sådant vi annars inte hann med.
Därutöver kunde Ratos göra tilläggsköp till befintliga ägda företag.
– Det var ofta till väldigt förmånliga prisnivåer.
Så de kommande 12-18 månaderna kommer enligt Karlsson att bli en väldigt intressant tid för Ratos.
– Och de kommande 2-5 åren kan visa sig bli en väldigt lönsam period för oss om ekonomin därefter ”fjädrar upp”.
Någon ansträngd ekonomi verkar inte Ratos ha. Sedan tidigare är det känt att Ratos har sålt sitt bolag Hägglund Drives.
– Förutsatt att den affären godkänns av EU:s konkurrensmyndigheter, kommer vi att få in pengar för den försäljningen i november. Då kommer vi att ha 6,5 miljarder kronor i kassan i moderbolaget Ratos.
Då har inte kassa och skulder i Ratos ägda bolag räknats med.
– Men vi på moderbolaget Ratos har inga åtaganden för skulderna i våra ägda bolag. Å andra sidan är vi en ansvarsfull ägare, säger Karlsson och menar att Ratos kommer att göra vad som går för att tillse att bolagen står för sina skuldåtaganden.
Innan pengarna från Hägglunds Drives kommer, har Ratos 2,1 miljarder kronor i kassan. När de 6,5 miljarderna är på plats, kan Ratos teoretiskt sett låna minst lika mycket till och skulle kunna spendera 13 miljarder på företagsköp.
– De nordiska bankerna är i gott skick, och det går att diskutera med dem om man som vi har stabila bankrelationer.
Ratos har redan färdiga låneavtal som ger möjlighet att låna 3,2 miljarder kronor vid behov.
Om Ratos köper ett bolag som går med förlust, för att göra en ”turn around”, kommer Ratos inte att låna så mycket, för att hålla risknivån nere.
– Men köper vi ett välskött bolag med goda kassaflöden, kan vi låna mera, säger Karlsson.
Så det är ingen kris för Ratos?
– Vi påverkas ytterst marginellt av finanskrisen. Visst är det så att vi inte får samma villkor idag om vi skulle ta nya lån, jämfört med igår.
– Så villkoren och förutsättningarna påverkar. Men vi är bara marginellt påverkade.
– Och relativt sett så gynnas vi, eftersom många andra aktörer (som också har som affärsidé att köpa företag) har en tuffare sits.
I vissa fall pekar Karlsson på att banker har varit tvungna att återta företag som köpts av riskkapitalbolag för lånade pengar.
– Vi har blivit erbjudna att köpa åtta sådana företag det senaste året, men jag kan inte säga vilka på grund av sekretessavtal.
Vad tycker du om det negativa om Ratos som står i skvallerspalten ”börsgolvet” i senaste numret av Affärsvärlden?
– Efter att ha varit med på de där sidorna några gånger, kan jag konstatera att det är många rykten där som inte är sanna.
Frågan är det då vad som var fel den här gången.
Först står det att ”Folk verkar aldrig få nog av att baissa private equity i allmänhet…”.
– Ja, det kan nog i och för sig stämma, säger Karlsson och anger att Ratos-aktien har varit en av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen.
– Inte mätt i värde för det är vi för små för, men mätt som procent av totala antalet aktier i bolaget har det varit så.
Sedan står det bland annat att ”Arne har stora problem med Inwido.” Det är ett bolag som ägs av Ratos, och tillverkar fönster till hus.
– Det är fel att Inwido har stora problem. I senaste resultatrapporten för första halvåret framgick att Inwido går väsentligt bättre än förra året.
– Sedan kan det ju hända att vi får problem vid en konjunkturnedgång. Det vet vi inte. Men Inwido har inga problem.
Karlsson korrigerar sig dock snabbt om att Inwido inte har några problem alls, och nämner att Inwido säljer en del på Irland där marknaden försvagats.
– Inwido har märkt av en försvagning på flera delmarknader, såsom Irland. Det är en liten marknad, men där har efterfrågan fallit med 40-50 procent inom för oss relevanta segment.
Byggmarknaden består av många delsegment såsom industri, anläggning, renovering och tillbyggnad (”rot”), nybyggnad av bostäder och så vidare.
De delar som Inwido säljer till på Irland har alltså drabbats.
– Men samtidigt finns det andra delar som har gått väldigt bra, så det är fel att säga att Inwido har stora problem.
Utöver Irland så har Danmark länge varit en svag marknad för Inwido. Polen och England har också varit svagt, medan Ryssland, Sverige och Finland varit starka marknader. Norge har flackat ut.
Det poängteras även i Affärsvärlden-spalten att Inwido säljer fönster till hustillverkarna.
– Man måste beakta att 70 procent av Inwidos försäljning går till rot-marknaden som är ett mycket mer stabilt segment.
– Det är bara 15-20 procent som går direkt till hustillverkare, och det segmentet har ju inte klappat ihop fullständigt.
– Så att säga att det till 100 procent är problem och går dåligt – visst kan det förändras – men det är fel att säga så nu.
Vidare står det i Affärsvärlden-spalten att Inwido ”har köpt på sig typ 30 bolag de senaste åren…”
– ”Typ”?, frågar sig Karlsson.
– Det är exakt 30 bolag, säger han.
Och så står det att Inwido ska ”refinansieras under fjärde kvartalet”.
– Det är totalt nonsens att Inwido ska refinansieras under fjärde kvartalet.
”Nye vd:n, Håkan Jeppsson från BE Group, får det tufft…”, står det även.
– Det får vi se. Det vet vi inte än, påpekar Karlsson.
– Men att säga att Inwido ska omfinansieras, det är fel.
Enligt Karlsson har inte Ratos eller Ratos bolag några ”syndikerade” lån eller obligationslån som förfaller.
– Vi har vanliga banklån som löper. Visst är de uppsägningsbara – både av banken och av oss. Men det är ordinarie banklån som löper.
För lånen gäller vissa fastlagda villkor förutsatt att Ratos uppfyller förutbestämda krav.
– Det är ytterst normala banklån.
Karlsson understryker att det inte är några komplicerade lånekonstruktioner, ”mezzanine-lån”, syndikerade lån eller ”pik-lån”.
Goldman Sachs aktieanalytiker kom med en analys av Ratos för några veckor sedan, och drog slutsatsen att Ratos-aktien var köpvärd upp till drygt 200 kronor. Under måndagen steg Ratos-aktien som mest med drygt 20 procent till 144,50 kronor på Stockholmsbörsen som generellt steg mycket. Aktien slutade måndagen i 136 kronor.