Sänker från 5,50 till 3,00 kronor.
Ratos chocksänkning
Mest läst i kategorin
Klockan 8.00 på tisdagen kom pressmeddelandet att Ratos och sjätte AP-fonden, via ett gemensamt bolag, tillsammans med den norska indsutrikoncernen Ferd förvärvar det norska energiserviceföretaget Aibel för tio miljarder kronor. Ratos del i investeringen uppgår till 1.650 miljoner kronor.
En minut senare, klockan 8.01, kom beskedet att Ratos styrelse föreslår att nästan halvera sin utdelning till aktieägarna, från förra årets 5,50 kronor per aktie till 3,00 kronor.
I början av november sa Ratos vd Susanna Campbell till nyhetsbyrån Direkt att boagets offensiva utdelningspolitik ligger fast och att det skullde ta emot att göra en sänkning.
Ratos har, i sin nuvarande form, aldrig tidigare sänkt utdelningen. Snittökningen sedan 1999, då bolaget blev ett konglomerat, har varit 15 procent per år.
Den föreslagna sänkningen anges vara en följd av det tidigare idag annonserade förvärvet av Aibel.
– Styrelsen överväger inför varje utdelningsbeslut hur vi skapar mest värde för våra aktieägare på lång sikt – dela ut eller återinvestera i verksamheten. Under hösten har vi sett många intressanta möjligheter att investera mer och förvärvet av Aibel är ett exempel på det. Det är sådana värdeskapande investeringar som ytterligare ska förbättra våra möjligheter att fortsätta skapa en långsiktig hög avkastning för aktieägarna, säger Susanna Campbell i en kommentar.
Ratos offentliggör samtidigt förändringar i sin utdelningspolicy och fastslår att utdelningen ska över tiden spegla den faktiska resultatutvecklingen i Ratos, och att en jämn utveckling av utdelningen eftersträvas mot bakgrund att historiskt har 50 procent av resultatet delats ut.
Ratos uppger att bolaget per idag har cirka 1,7 miljarder kronor i kassan. Med hänsyn tagen till annonserade men ej slutförda transaktioner uppgår kassan till cirka 3 miljarder kronor före förvärvet av Aibel.
I den inledande handeln på tisdagen föll Ratos-aktien med 8 procent.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.