UPPDATERAD "Vinklad sensationsjournalistik med moraliska förtecken".
Ramberg och Brännström kritiserar SVT-granskning
Mest läst i kategorin
SVT Nyheters granskning av skatteplaneringen bland ägarna hos de stora advokat- och revisionsbyråerna får hård kritik av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.
”Brist på saklighet är inte klädsamt i SVT nyheter. Allmänheten har rätt att förlita sig på att public service i sin nyhetsrapportering inte driver vinklad sensationsjournalistik med moraliska förtecken”, skriver hon i ett blogginlägg och konstaterar:
”Advokater och revisorer framställs av SVT som moraliskt klandervärda för att de driver och äger sin verksamhet på ett fullt legitimt och vedertaget sätt.”
Bakgrunden är SVT:s granskning som visar att en lång rad advokater och revisorer startat egna aktiebolag där ägandet i den egna byrån sedan placerats. Detta har skett som en konsekvens av de ändrade skattereglerna som begränsar möjligheten att ta ut vinstutdelning med låg skatt.
Enligt SVT har ägare i bland andra Deloitte, EY och Mannheimer Swartling lagt upp ägandet på detta sätt.
”Att advokater vidtagit ändringar i ägarstrukturen efter att Anders Borg genomdrivit en sällsynt illa underbyggd ändring av de s.k. 3:12 reglerna är naturligt”, skriver Anne Ramberg och fortsätter:
”Den lagstiftningsändring som Borg mot bättre vetande lotsade genom riksdagen, kritiserades av näst intill samtliga remissinstanser, inklusive Skatteverket. Vidare sågades lagförslaget ”jäms med fotknölarna” av ett ovanligt kritiskt Lagråd. Något som emellertid inte bekymrade vare sig regering eller riksdag.”
FAR:s generalsekreterare Dan Brännström instämmer i kritiken.
”Att ägandet av verksamheterna i allt högre utsträckning sker indirekt beskrivs som tveksamma upplägg och kringgående av regler. För mig är det istället en väntad och naturlig utveckling som för övrigt kommenterades i tidningen Balans redan för ett år sedan. Vi måste också komma ihåg att indirekt ägande har förekommit i alla tider och är en av de ägarformer som revisorslagen anvisar. Så här är SVT fel ute”, skriver Dan Brännström i ett eget blogginlägg.
Han beskriver de förändrade 3:12-reglerna med ett krav på minst 4 procents ägande som ”skadliga” och varnar för att många företagare i tjänsteföretag nu på allvar börjar känna av effekterna och därför måste vidta åtgärder.
”Helt klart är att de nya 3:12-reglerna snedvrider konkurrensen eftersom samma jobb i samma bransch beskattas olika. Det är kravet på ägarandel om minst 4 procent som skapar problemet”, skriver Dan Brännström.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.